avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 814 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune - Se poate?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune - Se poate?

Buna ziua. Poate ma ajutati va rog cu urmatoarea problema.
O matusa locuieste din anul 1975 intr-o casa nationalizata. In anul 1999 a cumparat casa in baza legii 112/1995. Casa are parter, demisol si curte. In proportie de 70% casa este propietatea matusii. La demisol mai locuieste o familie de chiriasi ai primariei. Casa este cu rism seismic grad 1. I s-a spus de la primarie ca o sa-i recazeze. Spatiu locativ ramas liber (o camera si un hol de 40mp) in urma recazarii chiriasului urmand a i se concesiona sau vinde matusii, cel putin asa i s-a spus de catre viceprimar. Mentionez ca matusa mea vrea sa demoleze casa pentru a-si face una noua. Curtea din fata casei nu este comuna, in spatele casei, da. Ea plateste chirie la primarie pentru curte.
Intrebarea mea este daca poate da in judecata primaria pentru uzucapiune pentru curte, pentru terenul de pe langa casa. Care ar fi sansele concrete de reusita?
In ceea ce priveste casa, spatiul locativ ramas liber ce se poate face pentru a intra in propietate?
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: baciucristian , utilizator 10:34, 27 Februarie 2011
Nu, zau? Daca eram atent? :rofl:
Zdelca nu se mai gaseste iar cata vreme s-a platit chirie o fi existat o limitare clara pentru curtea pentru care se platea chirie si curtea pentru care nu se platea pentru ca altfel ... :( se cheltuie niste bani cu totul inutil.

Sa inteleg ca odata ce a platit si plateste chirie la primarie pe terenul-curte nu se mai poate uzucapa...? Daca avea terenul-curte de la fostul propietar fara a plati chirie la primarie se putea, chiar daca nu mai are zdelca? Mentionez ca nu are contract de inchiriere pentru curte, ea plateste doar sub forma unui bon, chitanta.
Sunt inca confuz...
Va multumesc

Prescriptia achizitiva (numita si uzucapiune) se intemeiaza pe faptul ca cel care poseda un imobil se comporta ca proprietar negand astfel dreptul adevaratului proprietar. Starea aceasta daca dureaza o anumita perioada de timp (30 de ani potrivit art. 1890 Cod civ.) ii da dreptul celui care poseda sa invoce dobandirea dreptului de proprietate.
Daca cineva plateste chirie, recunoaste ca cel caruia ii plateste chiria este proprietar iar termenul de prescriptie nu curge indiferent cati ani ar poseda chiariasul imobilul. E firesc sa fie asa pentru ca altfel orice bun inchiriat pentru mai mult timp s-ar pierde.
Daca chiariasul refuza sa mai plateasca chiria, proprietarul in poate evacua, insa daca nu face acest lucru vreme de peste 30 de ani iar chiriasul nu paraseste de buna voie imobilul ... v-ati dat seama ce urmeaza sa se intample, nu-i asa? Se poate invoca uzucapiunea.
In speta d-voastra eu nu v-as sfatui sa riscati un proces, in care trebuie sa platiti taxe de timbru si onorariu, pentru ca acesta are sanse ridicol de mici de reusita daca unitatea admin. teritoriala prin reprezentantul ei se opune.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
baciucristian a scris:

Sa inteleg ca odata ce a platit si plateste chirie la primarie pe terenul-curte nu se mai poate uzucapa...? Daca avea terenul-curte de la fostul propietar fara a plati chirie la primarie se putea, chiar daca nu mai are zdelca? Mentionez ca nu are contract de inchiriere pentru curte, ea plateste doar sub forma unui bon, chitanta.
Sunt inca confuz...
Va multumesc

Insasi situatia este confuza.
Pe ceea ce exista contract de inchiriere nu se poate uzucapa in conditii normale generale, dar cu cu tilu de exceptie ar putea exista si aceasta ipoteza.
Cat priveste partea pe care nu exista contract de inchiriere se poate sustine ca ar exista sanse dar si aici depinde de mai multe aspecte.
Incercati sa mergeti sa consultati un avocat care sa vada actele, sa discutati verbal cu acesta si sa aiba timp suficient sa analizeze toate aspectele de drept raportate la situatia de fapt.
Va multumesc domnilor avocati!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Plata impozitului pentru teren detinut fara acte de proprietate obrijanu obrijanu Buna seara! Detin din 1970 suprafata de teren de 1200 mp., act de proprietate am doar pentru 1000 mp, pentru care am platit mpozit, Pentru diferenta de 200 mp ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)