Buna ziua,
In 2008 am cumparat apartamentul de la parintii mei si pana la acel moment mi s-a eliberat doua adeverinte in care se stipula ca nu exista nici o datorie, plata intretinerii fiind la zi. Prima pentru montare centrala in feb 2008 si a doua pentru vanzare cumparare in oct. 2008. Anul acesta m-am trezit ca am de platit 585 ron penalizari 2005-2010. Intradevar de cand am cumparat apartamentul calculul penalitatilor ptr perioada oct 2008-dec 2010 este de 14.66 ron. Dar inrebarea mea este cine trebuie sa plateasca penalizarile din 2005-sept 2008, eu sau parintii mei, vechii proprietari. Ei au venitul impreuna un venit de 1200 ron.
Va multumesc!
Din punct de vedere legal, daca nu exista stipulata in vreun tip de acord (contract) intre parti, o prevedere contrara, atunci obligatia de plata a penalitatilor revine celui obligat la plata debituluui principal, ca nascator al obligatiei accesorii.
Revenind la speta dvs., daca nimic nu a intrerupt prescriptia, debitele datorate, mai vechi de 3 ani, sunt deja prescrise sub aspectul dreptului la actiune al creditorului, care nu mai poate apela la forta coercitiva a statului (prin actiune in instanta), pentru recuperarea creantei sale. Platiti deci datoriile mai noi de 3 ani,, iar pentru celelalte verificati prescriptia indicata mai inainte.
Simplu: 1.cine datoreaza restantele, datoreaza si penalitatile, daca partile (dvs. si parintii) nu se inteleg altfel;
2. datoriile mai vechi de 3 ani, pentru care nu vi s-a facut niciun act de recuperare sau executare silita in toti acesti 3 ani sunt prescrise (nu mai puteti fi obligata sa le platiti).