avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1053 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... disjungere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

disjungere

Buna ziua.
Inainte de depunerea concluziilor scrise judecatoarea a spus ca ar fi mai bine sa dispuna disjungerea cererii principale de cererea reconventionala (ceream drept de servitute, ne-am inteles la tot in afara de pret) pe motiv ca ar trebui o expertiza . N-am inteles bine de ce ar trebui o expertiza , nici ce-ar trebui sa cer eu expertului. Oricum vroiam sa va intreb eu ma pot opune disjungerii ? Avocatul partii adverse a spus ca este de acord.
Daca nu , pot face o cerere instantei unde sa spun ca sunt deacord cu pretul cerut de partea adversa?
Mentionez ca instanta a amanat pronuntarea pt a se depune concluzii scrise
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: viodon2000 , utilizator 19:33, 24 Februarie 2011
va puteti opune disjungerii daca nu cumva ingreuneaza cursul procesului. depinde despre ce este vorba in cererea principala , dar este bine daca v-ati inteles pe una din cereri sa aveti si hotarare (deci sa o disjungeti). expertiza vina sa intareasca concluziile uneia dintre parti, dar ingreuneaza judecata in caz ca nu este facuta corespunzator (expertul nu a raspuns la toate obiectivele) si se vor da multe termene. in concluzie va poate fi favorabila disjungerea in momentul in care ati lamurit una din cereri. cine cere expertiza acela o va plati, insa instanta poate dispune din oficiu sa o plateasca ambele parti.
Ma scuzati ca va intreb dar daca intervine disjungerea nu inseamna ca se face alt dosar, cu alt judecator , cu alte taxe de timbru si alte cheltuieli?
cererea reconventionala este ca o cerere de sine statatoare, mai bine zis o cerere principala intr-o alta cerere principala, ambele parti avand pretentii. daca cererea nu este evaluabila in bani veti plati o taxa modica. practic nu se schimba in nici un fel taxa de timbru sau cheltuielile in caz de disjungere.
Daca a ramas in pronuntare si s-au pus concluzii de admitere a disjungerii, de catre partea adversa este posibil sa fi disjuns cererea reconventionala in cadrul careia se v-a discuta proba cu expertiza judiciara pentru stabilirea servitutii si /sau valorii acesteia , instanta ramanand in pronuntare pentru cererea introductiva de instanta.
viodon2000 a scris:

Ma scuzati ca va intreb dar daca intervine disjungerea nu inseamna ca se face alt dosar, cu alt judecator , cu alte taxe de timbru si alte cheltuieli?


Da, se formeaza un alt dosar. Adica cererea dvs. reconventionala va "migra" intre alte doua coperti de dosar. Dar taxa de timbru ati platit-o deja atunci cand ati formulat cererea reconventionala. Nu mai platiti o alta taxa pentru ca se taxeaza cererea si nu ...noile coperti de dosar :). (exprimarea mea e total anapoda, dar daca m-as exprima in "pasareasca" noastra nu stiu cat v-as fi de folos).

Daca este necesara o expertiza, atunci veti plati onorariul de expert indiferent intre care coperti va sta cererea dvs.: in primul dosar langa cererea principala sau intr-un alt dosar, format dupa disjungere.

Judecatorul nu poate sa dea consultatii juridice partilor. Dar uneori mai ...sufla si el precum colegul din banca elevului scos la tabla. Cine se prinde, bine. Cine nu ...ghinion!
Nu stiu ce fel de servitute cereti dvs., dar pentru una de trecere, de exemplu, nu v-ar strica sa aveti macar niste ...desene /schite croite de un expert. Altminteri iar o sa iasa cu balci mai tarziu, cand unul o sa spuna ca drumul trecea pe-aci, si altul ca pe dincolo... Ma indoiesc ca judecatorul a vorbit de expertiza doar asa, ca n-ar fi avut ce face :) El o vede ca necesara si cel mai probabil asa si este.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Litigiu+reconventionala iosif.kramar iosif.kramar Buna seara, In curand voi avea litigiul cu fostul angajator dar in aceeasi zi am si reconventionala introdusa de ei. Ce sa aleg, ce ma sfatuiti sa merg cu ... (vezi toată discuția)
Tot despre litigiu de munca iosif.kramar iosif.kramar Buna seara, 'Tot la dvs. apelez si va rog urmatoarele: - sapt.viitoare voi avea litigiul de munca si reconventionala. Cum se procedeaza de obicei, intai se ... (vezi toată discuția)
Cerere reconventionala peste termen ContSters14151 ContSters14151 As avea nevoie urgenta de decizii ale ICCJ si decizii CEDO care sa contina admiterea unei cereri reconventionale peste termenul legal, respectiv odata cu ... (vezi toată discuția)