avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informatii despre concediul de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informatii despre concediul de odihna

as dori sa fiu informat in urmatoarea problema;; lucrez la o firma din iulie2010 dar cu o vechime in campul munci de peste 20ani intrebarea mea este;;;1,concediu de ohihna pe 2010 il pot lua acum? sau trebuie sa astept11 luni?2,cate zile de c.o. am dreptul 21.sau25 zile lucratoare,3, deducerea de impozit cum se face ca patronul a zis ca la el nu estea asa ceva e posibil ??daca ma puteti ajuta in acesta problema .
cu respect ion neagu.
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 23:29, 24 Februarie 2011
daca aveti persoane in intretinere sigur ca beneficiati de deducere personala.
cand v-ati angajat ati venit prin transfer ori nu lucrati ?
Pentru cele doi primi intrebarile, conform art 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Cele al treilea, art. 56 Codul fiscal:
Deducere personală
(1) Persoanele fizice prevăzute la art. 40 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub formă de deducere personală, acordată pentru fiecare lună a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se află funcţia de bază.
(2) Deducerea personală se acordă pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de până la 1.000 lei inclusiv, astfel:
- pentru contribuabilii care nu au persoane în întreţinere - 250 lei;
- pentru contribuabilii care au o persoană în întreţinere - 350 lei;
- pentru contribuabilii care au două persoane în întreţinere - 450 lei;
- pentru contribuabilii care au trei persoane în întreţinere - 550 lei;
- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane în întreţinere - 650 lei.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii cuprinse între 1.000,01 lei şi 3.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive faţă de cele de mai sus şi se stabilesc prin ordin al ministrului finanţelor publice.
Pentru contribuabilii care realizează venituri brute lunare din salarii de peste 3.000 lei nu se acordă deducerea personală.
(3) Persoana în întreţinere poate fi soţia/soţul, copiii sau alţi membri de familie, rudele contribuabilului sau ale soţului/soţiei acestuia până la gradul al doilea inclusiv, ale cărei venituri, impozabile şi neimpozabile, nu depăşesc 250 lei lunar.
(4) În cazul în care o persoană este întreţinută de mai mulţi contribuabili, suma reprezentând deducerea personală se atribuie unui singur contribuabil, conform înţelegerii între părţi.
(5) Copiii minori, în vârstă de până la 18 ani împliniţi, ai contribuabilului sunt consideraţi întreţinuţi.
(6) Suma reprezentând deducerea personală se acordă pentru persoanele aflate în întreţinerea contribuabilului, pentru acea perioadă impozabilă din anul fiscal în care acestea au fost întreţinute. Perioada se rotunjeşte la luni întregi în favoarea contribuabilului.
(7) Nu sunt considerate persoane aflate în întreţinere:
a) persoanele fizice care deţin terenuri agricole şi silvice în suprafaţă de peste 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de peste 20.000 mp în zonele montane;
b) persoanele fizice care obţin venituri din cultivarea şi din valorificarea florilor, legumelor şi zarzavaturilor în sere, în solarii special destinate acestor scopuri şi/sau în sistem irigat, din cultivarea şi din valorificarea arbuştilor, plantelor decorative şi ciupercilor, precum şi din exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole, indiferent de suprafaţă.
(8) Deducerea personală determinată potrivit prezentului articol nu se acordă personalului trimis în misiune permanentă în străinătate, potrivit legii.


Pentru determinarea impozitului pentru veniturile din salarii la locul în care contribuabilul are cartea de munca trebuie determinat venitul brut. Din aceasta se deduc cheltuielile deductibile, rezultând venitul net. Din venitul net se scad deducerile personale, rezultând venitul impozabil care se impoziteaza conform normelor de impozitare lunare. Impozitul rezultat se datoreaza lunar statului, urmând ca la sfârsitul anului sa aiba loc globalizarea si determinarea diferentei de impozit de plata sau de recuperat.
Cheltuielile pentru care se admite deducerea din venitul brut sunt:
· Contributia pentru constituirea fondului pentru pensia suplimentara;
· Contributia angajatului pentru constituirea fondului pentru ajutorul de somaj;
· Contributia angajatului pentru constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate;
· Cheltuielile profesionale, etc
Codul fiscal, ART. 57
Determinarea impozitului pe venitul din salarii
(1) Beneficiarii de venituri din salarii datorează un impozit lunar, final, care se calculează şi se reţine la sursă de către plătitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevăzut la alin. (1) se determină astfel:
a) la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi următoarele:
- deducerea personală acordată pentru luna respectivă;
- cotizaţia sindicală plătită în luna respectivă;
- contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel încât la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul în lei a 400 euro;
b) pentru veniturile obţinute în celelalte cazuri, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă între venitul brut şi contribuţiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora;
(21) În cazul veniturilor din salarii şi/sau al diferenţelor de venituri din salarii stabilite pentru perioade anterioare, conform legii, impozitul se calculează şi se reţine la data efectuării plăţii, în conformitate cu reglementările legale în vigoare privind veniturile realizate în afara funcţiei de bază la data plăţii, şi se virează până la data de 25 a lunii următoare celei în care s-au plătit.
Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
Alvaro Liniers, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie pentru concediu de odihna valentinaman valentinaman Vreau sa stiu daca indemnizatia pentru concediu de odihna este valabil doar pentru cei care lucreaza la stat sau si pentru privat? Multumesc! B-) (vezi toată discuția)
Calcul pensie intretinere copil catalinmariusmarin catalinmariusmarin In cei 25% din venitul net de ce intra orele suplimentare/prime/ore weekend in conditiile in care nu sunt venituri fixe? (vezi toată discuția)
Concediul de odihna SIRBUDD SIRBUDD Buna ziua, Va rog sa ma instiintati la cate zile de C.O. am dreptul ? Societatea m-a informat ca am 20 zile CO, conform contractului de munca. Eu stiam de 21 ... (vezi toată discuția)