avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general declaratii fiscale pentru cab.med.individuale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

declaratii fiscale pentru cab.med.individuale

Va rog frumos, spuneti-mi daca este obligatorie depunerea declaratiei 392B pt cabinetele medicale individuale (pana la 25.02.2011). Nimeni nu stie concret, dar pana acum nu s-a depus in niciun an (CMI-urile functioneaza in baza unor legi speciale).
Cel mai recent răspuns: cane petruta , utilizator 12:31, 25 Februarie 2011
Eu n-am depus nici anul trecut nici acuma 392 B la cabinet medical individual si pana acuma nini nu o cerut nimeni, nici pentru anul trecut.
V-am facut un cpoy / paste, care sa va lamureasca.
Si eu am depus pentru un PFA ( sistem real) si pt. o intreprindere individuala.
Alerta maxima: Declaratia 392 - inutila pentru "cei mici", sanctionata cu amenzi uriase!
Prin OUG nr. 117/2010 s-a strecurat o prevedere despre care aproape nimeni nu a auzit la PFA, intreprinderi individuale, cabinete medicale si nici chiar la multe microintreprinderi.

La articolul 156^3, prin OUG 117/2010 s-a intervenit aparent inofensiv:

"(4) Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152 alin. (2), realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjita la urmatoarea mie, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale de care apartin, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, precum si suma taxei aferente;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, precum si suma taxei aferente.
(5) Persoanele impozabile neinregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153, a caror cifra de afaceri, astfel cum este prevazuta la art. 152, dar excluzand veniturile obtinute din vanzarea de bilete de transport international rutier de persoane, realizata la finele unui an calendaristic, este inferioara sumei de 35.000 euro, calculata la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si rotunjita la urmatoarea mie, trebuie sa comunice printr-o notificare scrisa organelor fiscale competente, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator, urmatoarele informatii:
a) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
b) suma totala a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii catre persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
c) suma totala si taxa aferenta achizitiilor de la persoane inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153;
d) suma totala a achizitiilor de la persoane care nu sunt inregistrate in scopuri de TVA, conform art. 153".

Atentie la alineatul (5)! Nu mai este vorba, ca anul trecut, de depunerea declaratiei doar de catre cei care au avut cifra de afaceri de peste 10.000 euro, ci de toate persoanele care fac afaceri, inclusiv PFA, cabinete, microintreprinderi... toata lumea, chiar daca a avut cifra de afaceri zero!

Termenul limita este 25 februarie 2011, cursul la data aderarii este: 1 euro = 3,3817 lei, deci…. urgent la declarat! Atentie: este vorba de declaratia 392, pentru care trebuie sa cautati formularul valabil in 2011, aferent anului 2010.

Unii vor spune ca nu e nicio sanctiune in Codul fiscal pentru nedepunerea declaratiei. Corect, in Codul fiscal nu e. In schimb, o gasim in Codul de procedura fiscala, care spune, in art. 219 alin. 1, coroborat cu art. 219 alin. 2 lit. d), ca nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala sau de mentiuni se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, si cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Formular 392 b carolinav93 carolinav93 pfa-urile neplatitoare de tva care au realezat o cifra de afaceri cuprinsa intre 10.000 si 35.000 euro depun 392? (vezi toată discuția)
Declaratie 392 Anamaria Gutiu Anamaria Gutiu Avocatii trebuie sa depuna declaratia 392?! (vezi toată discuția)
Declaratia 392 curs euro elkecri elkecri Buna ziua, Care este cursul euro la care se calculeaza cifra de afaceri pentru declaratia 392 care trebuia depusa in februarie 2015? (vezi toată discuția)