avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM la nivel de ramura speta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM la nivel de ramura speta

coeficientii de ierarhizare din cadrul unui CCM la nivel de ramura trebuie obligatoriu aplicati? lucrez la o societate de prestari servicii publice si de curand am primit amenda din partea ITM pt. ca nu am aplicat coeficientii de ierarhizare al salariului la fiecare salariat. Trebuie sa mai precizez faptul ca in CCM se mentioneaza ca se vor aplica coeficientii de ierarhizare incepand cu luna oct. 2007. In luna oct.2007 deoarece situatia financiara a societatii nu permitea inca aplicarea acestor coeficienti am incheiat cu sindicatul un protocol in care s-au acordat tichete de masa si o crestere salariala de 15 %. In urma acestui protocol am modificat si CCM printr-un act aditional in care am specificat ca se modifica art.care se referea la aplicarea acestor coeficienti. In actul aditional am aratat ca s-au acordat tichete de masa si s-a aplicat o crestere salariala de 15% urmand ca in momentul in care situatia financiara a societatii o va permite sa se aplice majorararea salariului de baza. Actul aditional a fost inregistrat la directia muncii. Dar, cei de la ITM au motivat ca nu este suficient incheierea acestui protocol. Au mai motivat ca trebuia sa apelam la organizatiile patronale si sindicale la care suntem afiliati sa ne sprijine pentru solutionarea acestei probleme. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: etta , utilizator 15:25, 19 Mai 2008
CCM, chiar la nivel de ramura, constituie legea partilor, cu conditia sa nu aduca atingere drepturilopr stabilite imperativ de Codul muncii sau de CCM la nivel national. Cum contractul colectiv se negociaz# intre partenerii sociali clasici salriati si patronat, actul aditional la un asemenea contract trebuie negociat si insusit der partule semnatare ale contractului initial potrivit principiului mutuus consensus mutuus dissensus, numai in aceste conditii el va constitui o modificare a CCM la nivel de ramura.
CCM la nivel de unitate nu poate contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.
CCMN prevede coeficientii de ierarhizare aplicabili la salariul minim brut pe tara. Daca CCM la nivel de unitate nu mai contine clauze referitoare la coeficientii de ierarhizare, atunci sunt aplicabile prevederile CCMN.
Deci sa inteleg ca nu putem contesta procesul - verbal de contraventie intocmit de ITM. Trebuie respectati intocmai coeficientii de ierarhizare din CCM la nivel de ramura?
daca pe sectorul de servicii publice pe care activati exista contract negociat la nivel de ramura se aplica coeficientii, clauzele, etc. din acel CCM la nivel de ramura.
Societatea nu este afiliata la nici un patronat, in schimb sindicatul este afiliat la CNSLR Fratia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnarea actului individual la contractul de munca pe anul 2008 MARIANA CODRUT MARIANA CODRUT ACTUL ADTIONAL PE ANUL 2008 SE APLICA LA UNITATEA NOASTRA DE LA 1 MARTIE 2008 MAI MULTI SALARIATI AM REFUZAT IN LUNA MARTIE 2008, SA SEMNAM TABELELE ... (vezi toată discuția)
Coeficienti de ierarhizare salariala mihaela_86 mihaela_86 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti si mie care sunt coeficientii de ierarhizare salariala la 31.03.2011 (mai exact care este salariul mimim pe economie pentru ... (vezi toată discuția)
Coeficienti salarizare Dinush Dinush Va rog sa-mi comunicati salariul minim pe tara si in constructii si coeficientii aferenti. Va multumesc (vezi toată discuția)