avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj obligatoriu ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj obligatoriu ?

Am avut un apartament dobandit in urma unei mosteniri pe care l-am vandut si am cumparat (in timpul casatoriei) pt. fosta sotie si copil un ap. si pt mine o garsoniera. In timpul divortului survenit dupa 2 luni nu am facut partajul. Amandoi am dori sa trecem prorietatile pe numele nostru ca sa nu mai fie bun comun. Cum se poate face asta ? Va multumesc f. mult.
Cel mai recent răspuns: giulieta , utilizator 20:28, 19 Mai 2008
Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca.
O solutie buna este ca sotii sa se puna de acord asupra modului de partajare a bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Acest lucru se poate face fie in fata instantei, fie prin intocmirea unui act notarial.

Prin intermediul instantei va va costa mai putin: unul dintre fostii soti va formula o cerere de partaj si o va depune la Judecatorie, pana la termen, un avocat va poate redacta o tranzactie, in care sa se consemneze ca apartamentul este al sotiei si garsoniera a dvs, va veti prezenta amindoi in fata judecatorului, acesta va lua act de intelegere si o va consemna intr-o hotarare judecatoreasca. Aceasta va reprezenta titlul de proprietate pentru fiecare imobil, dfupa ce o veti investi cu formula executorie.
Tranzactia in cadrul dosarului de partaj este cea mai simpla si mai putin costisitoare solutie.
Taxa de timbru pentru deschiderea procesului de partaj este de doar 19 lei si un timbru judiciar de 0,30 lei;)
Ultima modificare: Luni, 19 Mai 2008
giulieta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj florymarghi florymarghi se poate face partajul de comun acord fara a divorta?sau se poate da o declaratie la notar ca unul din soti renunta la tot in favoarea celuilalt?este ... (vezi toată discuția)
Partaj mini_cinie mini_cinie Spuneti-mi va rog,in situatia in care eu am divortat acum 3 ani si jumatate (si nu am facut inca partajul) ce sanse am sa pot obtine jumatate din 2 imobile ... (vezi toată discuția)
Am dreptate eu sau el ?  Iulian Cristian Ionescu Iulian Cristian Ionescu Sunt divortata din 13 aprilie 2009 prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Partajul nu a fost facut inca.Nu avem copii si asi dorii sa aflu ... (vezi toată discuția)