avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Am dreptate eu sau el ?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Am dreptate eu sau el ?


Sunt divortata din 13 aprilie 2009 prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Partajul nu a fost facut inca.Nu avem copii si asi dorii sa aflu urmatorul lucru : eu locuiesc impreuna cu ambii parintii si am cumparat de la ei casa cu uzufruct viager ( in acel moment eram casatorita ) dar parintii a facut vanzarea casei doar mie. Fostul sot doreste sa se intoarca si sa locuiasca la aceasta adresa .Intrebarea este urmatoarea : el are acest drept si daca da, ce asi putea face in acest sens
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 15:41, 18 Martie 2010
Buna ziua !
Daca casa va apartine ( sunteti nudul proprietar a acesteia si proprietar deplin dupa decesul parinilor) este clar ca si in urma actiunii de partaj aceata o sa va fie atribuita, urmand sa- i platiti sotului o sulta ( o suma de bani) in masura contributiei acestuia la achizitionarea bunurilor comune .
Cu stima !
Codul familiei Art. 36 din Codul familiei arata ca, la desfacerea casatoriei, bunurile comune se impart intre soti potrivit invoielii acestora. Daca sotii nu se invoiesc asupra impartirii bunurilor comune, va hotari instanta judecatoreasca. O solutie fericita ar fi ca sotii sa se puna de acord asupra modului de partajare a bunurilor dobandite in timpul casatoriei. Acest lucru se poate face fie in fata instantei, fie prin intocmirea unui act notarial.
Codul familiei introduce prezumtia ca orice bun dobandit in timpul casatoriei de oricare dintre soti devine comun; exista, insa, si bunuri proprii, aflate in proprietatea unuia din soti, dar acestea sunt stabilite de lege:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;
b) bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire, legat sau donatie, in afara cazului in care dispunatorul a prevazut ca ele vor fi comune;
c) bunurile de uz personal si cele destinate exercitarii profesiunii unuia din soti;
d) bunurile dobandite cu titlu de premiu sau recompensa, manuscrisele stiintifice sau literare, schitele si proiectele artistice, proiectele de inventii si inovatii, precum si alte asemenea bunuri;
e) indemnizatia de asigurare sau despagubirea pentru pagube pricinuite persoanei;
f) valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare.
~ Conținut șters la cerere ~
imobilul fiind achizitionat in timpul casatoriei este bun comun al sotilor.
chiar daca in actul de vanzare-cumparare figurati doar dvs. in calitate de cumparator , bunul este comun si va fi inclus in masa partajabila, in cazul procesului de partaj .
altfel spus, pana la introducerea actiunii de partaj si respectiv pana la finalizarea partajului , ex-sotul are si el dreptul sa locuiasca in imobilul in cauza .

pt. a pune capat acestei situatii, ar fi indicat sa solicitati partajarea imobilului , solicitand atribuirea acestuia in natura , cu obligatia platii sultei catre fostul sot .
Sotul are dreptul de a locui. Ce sa faceti sa-l impiedicati sa mai locuiasca?
Formulati o actiune de partaj, stabiliti de comun acord valoarea apartamentului (in situatia in care nu va intelegeti apelati la un expert judiciar sa-i faca evaluara la valoarea peitei), opriti dvs. apartamentul iar sotului ii veti da 1/2 din valoarea acestuia (sulta). Daca dovediti ca apartamentul a fost dobandit cu o contributie mai mare din partea dvs. si cota atribuita va fi mai mare iar sulta va fi mai mica.
Nu stiu daca vanzarea a fost reala sau simulata....ati platit pretul apartamentului anterior . ulterior sau la data incheierii actului de v-c,? Daca nu ati platit va recomand sa consultati un avocat care va poate indruma pasii spre o actiune in desfiintarea contractului si revenirea la situatia anterioara incheierii lui, respectiv in patrimoniul parintilor. Astfel apartamentul nu ar mai putea fi adus la masa partajabila. In schimb veti pierde toate taxele platite cu ocazia perfectarii actului in forma autentica.
Este un caz delicat...dar nu imposibil...
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Apartamentul luat pe credit, la divort, cui ramane? nevestedisperate00 nevestedisperate00 Buna. Am cumparat impreuna cu sotul meu un apartamen pe credit de la banca in urma cu 2 ani jumate. Titularul creditului este sotul meu, insa la dosar sau ... (vezi toată discuția)
Dreptul sotului si a sotiei dupa divort  Iulian Cristian Ionescu Iulian Cristian Ionescu Sunt divortata din 13 aprilie 2009 prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. Partajul nu a fost facut inca.Nu avem copii si asi dorii sa aflu ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere si imobil dobandit in timpul casatoriei mercuris15 mercuris15 buna ziua asi dori sa stiu ce trebuie sa fac pentru cresterea pensiei alimentre.mama mea acum 3 ani a paralizat iar acum nu mai poate lucra si problema ... (vezi toată discuția)