avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 172 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... dizolvare asociatie non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

dizolvare asociatie non-profit

suntem 3 membri(fondatorii) si am vrea s-o dizolvam asociatia
ce acte trebuie sa facem ?
ne trebuie un cenzor?
cam cat costa ?
asociatia are 2 luni( nu are cine sa se ocupe de ea)
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:45, 27 Februarie 2011
Art. 54. - (1) Asociatiile si federatiile se dizolva:

a) de drept;

b) prin hotararea judecatoriei sau a tribunalului, dupa caz;

c) prin hotararea adunarii generale.

Art. 57. - Asociatia se poate dizolva si prin hotararea adunarii generale. In termen de 15 zile de la data sedintei de dizolvare, hotararea adunarii generale se depune la judecatoria in a carei circumscriptie teritoriala isi are sediul, pentru a fi inscrisa in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

OG 26/2000 -articolele citate
Dupa dizolvare cu fiscul cum ramane ? trebuie trecut pe acolo, sau nu? Cu patrimoniul ce se intampla ? trece la stat?
Cu hotararea pronuntata de catre instanta legalizata si cu mentiunea irevocabil, trebuie sa mergeti la administratia financiara sa o depuneti pentru a dispune incetarea activitatii fiscale, iar cat priveste patrimoniul trebuie sa lecturati dispozitiile statutului pe care il aveti, si sa respectati litera acestuia. In ce consta patrimoniul?
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
Sorina Tusa, Avocat
Clubul sportiv, non profit are in patrimoniu , aparatura fitness si sport, luate cu bani din sponsorizari. Clubul e dizolvare, ce se intampla cu bunurile?
Spatiul este de la Primarie
nirolf69 a scris:

Clubul sportiv, non profit are in patrimoniu , aparatura fitness si sport, luate cu bani din sponsorizari. Clubul e dizolvare, ce se intampla cu bunurile?
Spatiul este de la Primarie


OG nr.26/2000 prevede , in acest sens :
Art. 60. - (1) In cazul dizolvarii asociatiei sau fundatiei, bunurile ramase in urma lichidarii nu se pot transmite catre persoane fizice.

(2) Aceste bunuri pot fi transmise catre persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemanator, printr-o procedura stabilita in statutul asociatiei sau al fundatiei.

(3) Daca in termen de 6 luni de la terminarea lichidarii lichidatorii nu au reusit sa transmita bunurile in conditiile alin. (2), precum si in cazul in care statutul asociatiei sau al fundatiei nu prevede o procedura de transmitere a bunurilor ori daca prevederea este contrara legii sau ordinii publice, bunurile ramase dupa lichidare vor fi atribuite de instanta competenta unei persoane juridice cu scop identic sau asemanator.

(4) In cazul in care asociatia sau fundatia a fost dizolvata pentru motivele prevazute la art. 56 alin. (1) lit. a) - c), bunurile ramase dupa lichidare vor fi preluate de catre stat, prin Ministerul Finantelor, sau, dupa caz, de comuna sau orasul in a carui raza teritoriala asociatia sau fundatia isi avea sediul, daca aceasta din urma era de interes local.

(5) Data transmiterii bunurilor este cea a intocmirii procesului-verbal de predare-preluare, daca prin acesta nu s-a stabilit o data ulterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare ong siveora19 siveora19 Ma intereseaza cadrul legal de dizolvare al unei asociatii culturale pe motiv ca membrii nu mai vor sa activeze. Au facut o adunare generala in care au fost ... (vezi toată discuția)
Bunurile persoanei juridice trec in proprietatea conducerii gnu gnu Buna ziua. Recent am aflat ca in cadrul unei asociatii cu scop nepatrimonial, conducerea a decis ca toate bunurile asociatiei sa treaca in proprietatea ... (vezi toată discuția)
Transfer patrimoniu intre asociatii Monica Baiceanu Monica Baiceanu Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial ... (vezi toată discuția)