avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 381 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Transfer patrimoniu intre asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Transfer patrimoniu intre asociatii

Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial plus un patrimoniu obtinut in timp din sponsorizari si donatii. Intrucat vrem sa o inchidem pe cea veche, cum procedam cu patrimoniul acesteia, ca sa il ducem pe asociatia noua? Il impartim la asociati, inchidem asociatia si apoi il ducem ca aport in noua asociatie, sau sa facem o fuziune prin absortie intre cele doua asociatii? Ce varianta exista care sa fie mai usoara si in acelasi timp corecta? Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 16:59, 15 Martie 2013
Prima varianta este cea corecta.
ART. 57 din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata,
Asociaţia se poate dizolva şi prin hotărârea adunării generale. În termen de 15 zile de la data
şedinţei de dizolvare, hotărârea adunării generale se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie teritorială îşi are sediul, pentru a fi înscrisă în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor.
ART. 60
(1) În cazul dizolvării asociaţiei sau fundaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice.
(2) Aceste bunuri pot fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător, printr-o procedură stabilită în statutul asociaţiei sau al fundaţiei.

Si pentru cealalta varianta:
ART. 34^1
(1) Fuziunea se face prin absorbţia unei asociaţii de către o altă asociaţie sau prin contopirea a două ori mai multe asociaţii pentru a alcătui o asociaţie nouă.
ART. 34^2
(1) În cazul asociaţiilor, decizia de fuziune sau de divizare se ia prin hotărârea a cel puţin două treimi din numărul total al membrilor organului de conducere
Fuziunea prin absorbtie ar fi cea mai comoda, pentru ca lichidarea unui ONG ia timp si implica niste costuri - plata lichidatorului... Oricum patrimoniul uneia nu are cum trece - nici temporar macar - prin patrimoniul unor persoane fizice, fie ei si fondatorii...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dizolvare asociatie non-profit marianflorin marianflorin suntem 3 membri(fondatorii) si am vrea s-o dizolvam asociatia ce acte trebuie sa facem ? ne trebuie un cenzor? cam cat costa ? asociatia are 2 luni( nu are ... (vezi toată discuția)
Dizolvare societate non-profit busu_mn busu_mn Suntem un club de fotbal infiintat ca asociatie non profit cu AGA si consiliu de administratie. In timp s-au strans datorii la stat (aprox. 150.000 RON) suma ... (vezi toată discuția)
Posibilitate fuziune intre fundatie si asociatie bizantin84 bizantin84 este posibila fuziunea prin absorbtie intre o Fundatie si o Asociatie?? Ordonandata 26/2000 nu mentioneaza nimic cu privire la acest aspect. va multumesc!!:)) (vezi toată discuția)