avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune

care este procedura pentru obtinerea unei proprietati prin uzucapiune? ce acte doveditoare imi trebuiesc ? va multumesc.
Uzucapiunea presupune dobandirea proprietatii sau a altui drept real prin posedarea neintrerupta a bunului in timpul stabilit de lege. Prin uzucapiune se poate dobandi orice bun imobil aflat in circuitul civil.
Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
Uzucapiunea poate fi:
- de 30 de ani
- de 10 pana la 20 ani

Pentru a opera uzucapiunea de 30 de ani trebuie sa existe o posesie de 30 de ani, utila (neviciata).
Pentru a opera uzucapiunea de la 10 la 20 de ani trebuie sa existe o posesie utila asupra lucrului, posesia sa se intemeieza pe just titlu, sa dureze de la 10 la 20 de ani si sa fie de buna credinta.
Cum ai ajuns sa posezi acel imobil? In baza unei chitante de mana?In acest caz, la dosar trebuie sa depui chitanta in baza careia ai cumparat imobilul, certificat fiscal prin care dovedesti ca ai platit impozit, o taxa de 19 lei. Probe: acte, martori si expertiza pe care daca nu o propui tu se propune din oficiu de catre judecator. In urma expertizei trebuie sa platesti o taxa pe valoarea imobilului stabilita de expert.
va multumesc mult. ma puteti ajuta si cu un un model de astfel de cerere?
Actiune in uzucapiunea de scurta durata(de la 10 la 20 de ani)

Domnule Presedinte,

Subsemnatul ___________________, domiciliat in _____________, in calitate de reclamant ________, chem in judecata pe __________ in calitate de parat _______ domiciliat in __________ , pentru ca prin hotararea ce o veti pronunta sa dispuneti

Constatarea dobandirii de catre mine a dreptului de proprietate asupra imobilului compus din __________, situat in ________, prin efectul uzucapiunii de scurta durata

De asemenea solicit obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.

Motivele actiunii sunt urmatoarele:

Motive de fapt ____________

Temeiul de drept: Imi intemeiez actiunea pe dispozitiile art.1895-1899 C. civ

Probe: In dovedirea pretentiilor, solicit incuviintarea probelor cu ___________, pe aspectul _______

Anexez, in copie certificata, urmatoarele inscrisuri ___________________, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru ____________ si timbrul judiciar de ___________________lei

Semnatura ________________________

Domnului Presedinte al Judecatoriei / Tribunalului_________________________

:) Sfatul meu ar fi sa va adresati unui avocat.
Nu e deloc un proces usor.Lucrurile nu sunt deloc simple.
Nu e suficient sa completati aceasta cerere (incompleta) pentru a si castiga un proces de uzucapiune!
Ma gandesc, de exemplu, la taxele de timbru substantiale pe care le aveti de platit in instanta.
Daca faceti un pas gresit si nu va administrati bine probele, banii reprezentand taxa de timbru (la valoarea imobilului), onorariul expertului care va stabili pretul de circulatie al imobilului se vor pierde... :(

Alte discuții în legătură

Uzucapiune shoru shoru se mai poate intenta un proces de uzucapiune ? cineva mi-a spus ca de vreo 2 ani nu se mai poate decat proces de intabulare ... Pe scurt : am un teren ... (vezi toată discuția)
Grãdinã fãrã acte plãtitã impozit de 42 de ani melinda67 melinda67 Bună ziua! Părinţii mei cu unchiul au cumpărat în 1967 o casă cu patru apartamente două curţi şi patru bucăţi de grădină în centrul oraşului. ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)