avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1102 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... am dreptul ca bunica sa imi vizitez nepoata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

am dreptul ca bunica sa imi vizitez nepoata?

buna ziua,

va rog sa im spuneti daca exista legislatie prin care este stupulat dreptul bunucilor de a-si vizita nepotii , in ce conditii, cu ce frecventza si alte detalii, in situatia in care acum mi s-a interzis acum acest lucru de catre parintii nepoatei mele

multumesc anticipat

tied
.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Mai 2008
Roxana Zbarnea, Avocat
Roxana Zbarnea a scris:

doar legea bunului simt va poate permite acest lucru, dar practica dovedeste ca este aleatorie....
Stimata doamna, legal nu puteti face nimic. Calea amiabila poate sa rezolve mai toate conflictele. Rabdare, intelegere, intelepciune! Succes!

va multumesc pt raspuns...auzisem un interviu sustinut de doamna paula iacob, prin care se informa publicul precum ca exista legislatie in aceasta spetza....de aceea am solicitat amanunte....stiu de legea bunului simt, o respect de 56 de ani...

o zi excelenta si sanatate
In acest sens, exista Legea nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, si anume :
Art. 14. - (1) Copilul are dreptul de a menţine relaţii personale şi contacte directe cu părinţii, rudele, precum şi cu alte persoane faţă de care copilul a dezvoltat legături de ataşament.
(2) Copilul are dreptul de a-şi cunoaşte rudele şi de a întreţine relaţii personale cu acestea, precum şi cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, în măsura în care acest lucru nu contravine interesului său superior.
(3) Părinţii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot împiedica relaţiile personale ale acestuia cu bunicii, fraţii şi surorile ori cu alte persoane alături de care copilul s-a bucurat de viaţa de familie, decât în cazurile în care instanţa decide în acest sens, apreciind că există motive temeinice de natură a primejdui dezvoltarea fizică, psihică, intelectuală sau morală a copilului.

Art. 15. - (1) În sensul prezentei legi, relaţiile personale se pot realiza prin:
a) întâlniri ale copilului cu părintele ori cu o altă persoană care are, potrivit prezentei legi, dreptul la relaţii personale cu copilul;
b) vizitarea copilului la domiciliul acestuia;
c) găzduirea copilului pe perioadă determinată de către părintele sau de către altă persoană la care copilul nu locuieşte în mod obişnuit;
d) corespondenţă ori altă formă de comunicare cu copilul;
e) transmiterea de informaţii copilului cu privire la părintele ori la alte persoane care au, potrivit prezentei legi, dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul;
f) transmiterea de informaţii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluări medicale sau şcolare, către părintele sau către alte persoane care au dreptul de a menţine relaţii personale cu copilul.

Frumoasa lege, edifianta, buna de dat exemplu la slujba de Duminica ori pe la te miri care post de televiziune ... si practic? Praactic nora ii poate tranti linistita soacrei usa in nas (ca daca imi aduc eu bine aminte de ce-a mai scris tied pe forum, cam asta ar fi, in esenta, speta).
Apropos, Legea 272/2004 contine o palarie de sanctiuni mai putin pentru nerespectarea art 14 si 15. :O
Cu toate acestea, as incerca sa obtin o hotarare judecatoreasca in acest sens, cu fixarea unui program de vizitare:)

Alte discuții în legătură

Pot solicita program de vizitare pentru nepoata mea? tied tied buna ziua, pot solicita legal program de vizitare pentru nepoata mea in varsta de 3 luni? in ce conditii si ce sanse am in fatza instantei? am ... (vezi toată discuția)
Nu pot intra in proprietatea mea... tied tied de urgentza daca se poate, va rog sa imi raspundeti pana apelez la un avocat, am nevoie urgenta de o informatie, si anume: spetza este urmatoarea: 1. ... (vezi toată discuția)
Dreptul de vizitã - frati si surori cristialex04 cristialex04 Buna ziua, din pacate mama (vitrega) a surorii mele incalca \\"dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu ... (vezi toată discuția)