avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot solicita program de vizitare pentru nepoata mea?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot solicita program de vizitare pentru nepoata mea?

buna ziua,

pot solicita legal program de vizitare pentru nepoata mea in varsta de 3 luni?

in ce conditii si ce sanse am in fatza instantei?

am interdictie sa imi vad nepoata

multumesc anticipat,

tied
Cel mai recent răspuns: tied , utilizator 14:28, 31 Iulie 2008
Aveți interdicție judecătorească sau doar din partea părinților, verbal?
Cu privire la stabilirea unui program de vizită a nepoatei, dacă nu există o hotărâre prin care vi se interzice să vă apropiaţi de aceasta, puteţi introduce o acţiune în instanţă cu acest obiect, motivând-o. ;)
cora2006 a scris:

Cu privire la stabilirea unui program de vizită a nepoatei, dacă nu există o hotărâre prin care vi se interzice să vă apropiaţi de aceasta, puteţi introduce o acţiune în instanţă cu acest obiect, motivând-o. ;)

C.Fam. da dreptul doar parintelui divortat caruia nu i s-a incredintat minorul de a avea legaturi personale cu acesta. In situatia bunicilor, nu este cazul. Cred ca aceste legaturi se pot stabili doar de comun acord cu mama. Nu stiu daca vreo instanta ar admite o astfel de cerere. Care ar fi temeiul de drept? Ma intreb...
Interdictia o are din partea parintilor copilului.
Temeiul ar putea fi art.14 din Legea nr.272/2004, care dispune ca :
(1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
Astfel, articolul 14 recunoste dreptul copilului de a mentine contact nu numai cu parintii, dar si cu rudele si chiar mai important, cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. Asadar copilul poate avea „viata de familie“ alaturi de persoane cu care are relatii legale si biologice, dar si sociale.
Alineatul 3 al art.14 neaga dreptul parintilor de a interzice contactul cu o anumita categorie de persoane (persoane
alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie), drept care ar intra in mod normal in aria de drepturi sau responsabilitati parintesti. Aceasta este o recunoastere a capacitatii copilului de a forma o retea de relatii si de a le putea mentine.
Competenta limitarii legaturilor copilului cu alte persoane decât parintii sai apartine in exclusivitate instantelor judecatoresti, care pot decide acest lucru numai in situatia in care s-au administrat probe din care rezulta ca prin mentinerea relatiilor respective s-ar periclita dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
Ultima modificare: Duminică, 27 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
cora2006 a scris:

stimata doamna

NU am nici o interdictie judecatoreasca de a-mi vizita nepoata

fiul meu mi-a interzis acest lucru in urma scandalului provenit intre mine si ei, pentru ca EI, tolerati in porprietatea mea. REFUZA SISTEMATIC SA ishi plateasca taxele la bloc si la alti furnizori, sub pretext ca NU sunt proprietari.

pe cale amiabila incerc de ani de zile, de 3 luni s-a nascut nepotica mea...

multumesc

tied
stimata doamna avocat EVA, din Tulcea

"(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului."

#-o cum e cu acest atricol de lege.....?l-a citat un coleg de breasla.

tied

Alte discuții în legătură

Am dreptul ca bunica sa imi vizitez nepoata? tied tied buna ziua, va rog sa im spuneti daca exista legislatie prin care este stupulat dreptul bunucilor de a-si vizita nepotii , in ce conditii, cu ce frecventza ... (vezi toată discuția)
Relaþia bunicilor cu nepoþii în urma divorþului BunicaMP BunicaMP În cazul divorţului în cadrul unei familii cu copii există reglementări juridice referitor la relaţia bunicilor cu nepoţii? (vezi toată discuția)
Drepturile copilului gavmol49 gavmol49 Cu tot respectul. Art. de lege în care este stipulat -dreptul copilului de aș cunoște bunicii, ... (vezi toată discuția)