avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 274 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... dreptul de uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

dreptul de uzucapiune

am un teren intravilan de care familia mea se ocupa in ultimii 20 de ani.acesta e situat in vecinatatea proprietatii noastre.Din spusele bunicilor mei proprietarii de drept ai terenului au plecat din tara inca din timpul celui de`al doillea razboi mondial,iar din anii 80 noi il folosim ca teren agricol, pe acesta neexistand nici o constructie.La primarie situatia actelor este ambigua.Mentionez k ppentru teren nu am platit nici un fel de taxe.Pot beneficia de dreptul de uzucapiune?Daca da,imi puteti recomanda pasii care trebuie urmati si in baza caror legi.
multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 25 Februarie 2011
george88, utilizator
Cel mai recent răspuns: liamic43 , utilizator 05:18, 26 Februarie 2011
terenul este intravilan sau extravilan?
Uzucapiunea este un mod originar de dobândire a proprietatii unui bun imobil, ca efect a posesiei utile asupra acelui bun un interval de timp determinat de lege. Art.1890 Cod civil, prevede ca regula speciala, dobândirea dreptului de proprietate prin simpla exercitare a posesiei utile timp de 30 ani, fara ca persoana care poseda sa fie tinuta a produce vreun titlu si fara sa i se poata opune reaua credinta. Singurele conditii necesare si suficiente pentru a uzucapa sunt exercitarea unei posesii utile timp de 30 ani, fie aceasta chiar si de rea credinta, si fara vreun titlu.
In primul rand tb sa fi trecut 30 ani, doi: trebuie introdusa actiunea, probe:martori, expertiza tehnico-imobiliara, inscrisuri, interogatoriu parati.

terenul este intravilan
Uzucapiunea poate fi invocata si dupa 10-20 ani.Actiunea respectiva intr-adevar trebuie sa fie cu probe, martori, expertiza.Dar mai intai trebuie sa cautati eventualii mostenitori, ai vechilor proprietari, pe ca sa-i chemati ca parati,Acest lucru il puteti afla cerand de la primarie certificat de rol agricol-pt.a se vedea care a fost ultimul proprietar inregistrat si apoi cautati eventualii mostenitori ai acestuia . Chiar daca nu stiti unde locuiesc, puteti prin ziar sa-i convocati-iar la proces puteti arata ca au depus toate diligentele pt. a-i gasi, nu s-au prezentat,.etc. Apelati la un avocat.
P.S-primariile intotdeauna au "situatii ambigue"-de cele mai multe ori , intretinute cu buna stiinta.Din aceasta cauza nici situatiile la bugetul local(fiscal vorbind) nu sunt corect prezentate, neexistand o evidenta clara a proprietatii funciare, in totalitate,nu numai in cazul d-voastra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie teren din jurul casei - uzucapiune posibila? catalinn008 catalinn008 buna ziua, am nevoie de un sfat. bunicii sotiei locuiesc intr-o casa de peste 20 de ani. In jurul anilor 2000 au cumparat casa de la primarie, insa nu si ... (vezi toată discuția)
Teren folosit abuziv ContSters287867 ContSters287867 Buna dimineata. Un teren este inscris in C.F. dar nefolosit de proprietar (in viata) din cauza distantei mari si a virstei. Un vecin foloseste acest teren de ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)