Buna seara!
Sunt somera si sunt gravida in luna a 4-a. Am probleme cu sarcina si am fost deja internata de 2 ori. Prima data nu am luat concediu medical ca nu am stiut ca se poate lua cand esti somer, dar a doua oara am aflat si acum ma aflu in concediu pana la sfarsitul lunii. Dupa acest concediu mai urmeaza 2 saptamani de somaj. Somajul l-am luat la terminarea masteratului si am inteles ca si masterul se considera vechime pentru un concediu postnatal. As vrea sa stiu daca as putea lua concediu de risc maternal fiind somera. Daca nu se poate lua asa mai exista vreo solutie la problema mea pentru a putea lua si eu concediu postnatal (cred ca asa se numeste cel de crestere a copilului)?
Va multumesc!
1. OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede ca pentru toate activitãţile susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncã, angajatorul este obligat sã evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncã natura, gradul şi durata expunerii salariatelor gravide în scopul determinãrii oricãrui risc pentru securitatea sau sãnãtatea lor şi oricãrei repercusiuni asupra sarcinii ori alãptãrii.
2. In cazul in care, cu toate masurile luate, riscul persista sallariata gravida poate beneficia de concediu de risc maternal.
3. Fiind in somaj dvs. nu sunteti supusa unor astfel de riscuri si nu sunt motive de a vi se acorda concediu de risc maternal.
4. Luati legatura cu medicul de familie sau cu medicul curant ginecolog poate ei stiu altceva si va pot acorda acest concediu medical.
5. Concediul de maternitate (126 de zile) este format din concediul de sarcina (prenatal) si concediul de lauzie (postnatal).
6. Dupa aceea se poate lua concediul de crestere a copilului (CCC) pana la 1 an (2 sau 3 ani) daca indepliniti conditiile cerute de OUG 111/2010 adica in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau activitati agricole sau perioadae asimilate acestora (somaj, concedii medicale, concediu de maternitate, studenta etc.)
7. In cazul dvs. ar fi bine sa incercati, daca nu se poate altfel, ca dupa expirarea perioadei de somaj sa incheiati un contract individual de munca in timpul caruia veti putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Cand o persoana se angajeaza, intre ea si angajator se incheie un CIM in care sunt prevazute identitatea partilor, drepturile si obligatiile acestora, locul de munca, functia, atributiile salariatului, conditiile de munca, durata muncii durata concediului de odihna, salariul brut lunar si altele.