avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 803 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sunt somera si sunt gravida - concediu de risc ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sunt somera si sunt gravida - concediu de risc maternal; concediu de maternitate; CCC

Buna seara!
Sunt somera si sunt gravida in luna a 4-a. Am probleme cu sarcina si am fost deja internata de 2 ori. Prima data nu am luat concediu medical ca nu am stiut ca se poate lua cand esti somer, dar a doua oara am aflat si acum ma aflu in concediu pana la sfarsitul lunii. Dupa acest concediu mai urmeaza 2 saptamani de somaj. Somajul l-am luat la terminarea masteratului si am inteles ca si masterul se considera vechime pentru un concediu postnatal. As vrea sa stiu daca as putea lua concediu de risc maternal fiind somera. Daca nu se poate lua asa mai exista vreo solutie la problema mea pentru a putea lua si eu concediu postnatal (cred ca asa se numeste cel de crestere a copilului)?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: rosu claudia , utilizator 14:12, 26 Februarie 2011
1. OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca prevede ca pentru toate activitãţile susceptibile sã prezinte un risc specific de expunere la agenţi, procedee şi condiţii de muncã, angajatorul este obligat sã evalueze anual, precum şi la orice modificare a condiţiilor de muncã natura, gradul şi durata expunerii salariatelor gravide în scopul determinãrii oricãrui risc pentru securitatea sau sãnãtatea lor şi oricãrei repercusiuni asupra sarcinii ori alãptãrii.
2. In cazul in care, cu toate masurile luate, riscul persista sallariata gravida poate beneficia de concediu de risc maternal.
3. Fiind in somaj dvs. nu sunteti supusa unor astfel de riscuri si nu sunt motive de a vi se acorda concediu de risc maternal.
4. Luati legatura cu medicul de familie sau cu medicul curant ginecolog poate ei stiu altceva si va pot acorda acest concediu medical.
5. Concediul de maternitate (126 de zile) este format din concediul de sarcina (prenatal) si concediul de lauzie (postnatal).
6. Dupa aceea se poate lua concediul de crestere a copilului (CCC) pana la 1 an (2 sau 3 ani) daca indepliniti conditiile cerute de OUG 111/2010 adica in cele 12 luni premergatoare nasterii sa aveti venituri din salarii, activitati independente sau activitati agricole sau perioadae asimilate acestora (somaj, concedii medicale, concediu de maternitate, studenta etc.)
7. In cazul dvs. ar fi bine sa incercati, daca nu se poate altfel, ca dupa expirarea perioadei de somaj sa incheiati un contract individual de munca in timpul caruia veti putea intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Februarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Va multumesc mult pentru raspuns. Mai am totusi o nelamurire. Ce este un contract individual de munca?
Va multumesc!
Cand o persoana se angajeaza, intre ea si angajator se incheie un CIM in care sunt prevazute identitatea partilor, drepturile si obligatiile acestora, locul de munca, functia, atributiile salariatului, conditiile de munca, durata muncii durata concediului de odihna, salariul brut lunar si altele.
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal tudorcatalinaroxana tudorcatalinaroxana am avut concediu de risc maternal 110zile el este de 120 dupa ce termin concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile pot sa-mi iau diferenta de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Conditii de acordare a concediului de risc maternal Mari1980 Mari1980 Buna ziua, Ma aflu in CCC pentru primul copil pana in luna decembrie 2011. Am rugamintea sa ma ajutati raspunzandu-mi la doua intrebari. Daca la finalizarea ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Ayana1 Ayana1 Buna ziua, As dori sa va intreb care este procedura in cazul unei salariate aflate in CCC si care este insarcinata din nou, in cazul in care medicul i-a ... (vezi toată discuția)