Buna ziua.
In 2008 , impreuna cu un domn am cumparat 2 terenuri de la o batranica care le-a dezmembrat din terenul (curte+gradina).Terenul initial era de 100 m lungime si 15.5 latime. deschiderea la drum public era de 15.5 ml. Batrana si-a pastrat o bucata mai mica de teren chiar la drum pe latime de cca 12 ml, in spatele ei a cumparat acest domn o bucata de teren pe care a facut o casa, plus pe lateral o alta bucata de teren in latime de 3.5 ml care duce de la strada pana in spate la terenul meu.
Aceasta bucata a fost constituita la notar cale de acces cu servitute de trecere cu piciorul sau alt mijloc de transport. practic omul mi-a dat in 2008 servitute pe aceasta bucata de teren si la acel moment nu mi-a cerut bani pt despagubire pt aceea servitute. Intre timp eu am obtinut autorizatie de constructie de la primarie si mi-am construit o casa pe terenul meu. Mentionez ca nu am nici o iesire la drum public in afara acestei servituti si este si cea mai scurta cale spre un drum public. Acum eu doresc sa vand casa si omul probabil din invidie, ca altfel nu vad motivul, ma ameninta ca vrea sa-mi ceara bani pt servitute mie sau viitorului client sau ca a-mi taie servitutea.
Prb e si de valoarea pe care o cere care e cam de 10 ori mai mare fata de cat a platit el pe teren in 2008 si cam tot atat de mare fata de pretul terenului la acest moment in zona.
Intrebarile mele :
Poate sa-mi ridice servitutea ?
Pote sa-mi impuna sa platesc bani pt servitute si daca da cat si cum se stabileste aceasta valoare ?
Va rog ajutatima !!
Art.616 cod civil, -indatorirea celui care foloseste trecerea de a-l despagubi pe vecin.
Despagubirea nu inseamna ca vecinul poate cere valoarea pe mp.a terenului respectiv (deci sa presupunem ca servitutea are 100m -pretul terenului in zona fiind(este un exemplu)100 euro.Acest lucru nu inseamna ca respectivul care v-a dat drept de trecere poate sa va ceara 100x100 euro.Se plateste doar ca lipsa de folosinta a proprietarului fondului aservit.Se poate plati ca un fel de taxa, sulta, lunar sau anual.Daca nu se merge amiabil se merge in instanta si acolo va hotara judecatoru, dupa o expertiza care sa stabileasca valoarea.
In alta ordine de idei, art.619 cod civil arata ca actiunea in despagubire(pe care poate sa o faca proprietarul care a dat servitutea, este prescriptibila(3ani).
1 - sa inteleg ca daca trece 3 ani de cand omu mi-a acordat servitute si in acest timp nu a solicitat despagubiri nu mai pote sa faca acest lucru ?
2 - drumul de servitute are 154 mp la care el vrea cam 9.000 euro.
Omu cand a cumparat tot terenul de la batranica a dat 12 euro/mp.
inteleg ca nu are sanse sa-mi ceara atat pe teren cat vrea el. ???
Servitute de trecere
liv23
Am cumparat un tren de 500 mp acum 4 ani dezmembrat din alt teren . La cumparare am dobandit servitute de trecere pe terenul declarat drum de servitute de 487 ... (vezi toată discuția)