Am o ruda care se confrunta cu urmatoarea problema:
In 1974 a achizitionat un teren cu o suprafata de 2200 mp insa (din cate mi-a spus) atunci aveai dreptul legal la 800 mp in proprietate. Asadar, a facut act de vz cump pe 800 mp iar diferenta pana la 2200 a folosit-o fara sa aiva acte insa si-a achitat impozite si ce-a mai fost pentru terenul respectiv.
Acum, in 2011, doreste sa ridice o cladire pe suprafata respectiva iar cel care ii face proiectul i-a cerut acte de la primarie cum ca este proprietar.
Primaria de care apartine i-a confirmat ca nu nu reiese de nicaieri ca este proprietar => ca nu le pot elibera documentul justifcativ.
Ruda despre care vorbesc a dat primaria in judecata insa a pierdut pe motiv ca nu sunt dovezi din care sa reiasa ca este proprietar, de unde deduc ca procesul a fost pierdut.
As dori sa stiu daca exista vre-un temei legal (si daca da, care?) din care sa reiasa ca ruda este proprietar si ce anume sugerati sa faca conform celor precizate mai sus.
Mentionez ca terenul despre care vb este in provincie. Persoana de la care a cumparat s-a mutat in Bucuresti dupa vz. (din 1974) si nu se stie daca mai traieste sau daca mai sunt mostenitori, etc.
Multumesc anticipat pentru ajutor si efortul de a ma lamuri.
Cu stima,
Daca vanzatorul este in viata, el este persoana-paratul impotriva caruia va indreptati in actiunea in constatare, bazata pe uzucapiunea de 30 de ani. iDe aceea s-a pierdut prima actiune, pentru ca v-ati indreptat impotriva Primariei si nu a vanzatorului. Judecarea impotriva primariei se face doar cand vanzatorul nu mai traieste, nu este in tara, nu se cunosc date despre el si nu se pot afla prin niciun mijloc , nu are mostenitori etc. In cadrul acesteia, pe langa masurile luate ca un bun proprietar-imprejmuire teren, folosinta, ingrijire, martori care sa ateste realitatea, ca probe estenecesara si dovada achitarii impozitelor si taxelor pe terenul in cauza. Faptul ca nu mai aveti chitantele nu este un impediment, deoarece dovada se gaseste la institutia la care le-ati achitat. Nu este nevoie neaparata de un avocat specializat in uzucapiune, dar unul care stie ce se face in astfel de procese-da.
Dreptul de proprietate este absolut, exclusiv si perpetuu.Daca legea nu-l obliga, proprietarul poate sa nu uzeze de bun. Acesta este si motivul pt. care s-a permis reconstituirea dreptului de proprietate(au venit proprietarii deposedati, mostenitorii lor).Dreptul de proprietate se transmite prin succesiune, si din aceasta cauza am si spus ca trebuiesc cautati eventualii mostenitori.Daca mai exista proprietar in viata, acesta ramane proprietar.
Chemarea in judecata se face contra mostenitorilor care nu si-au revendicat terenul respectiv ca mostenire sau impotriva COMUNEI prin primar si a Consiliului local respectiv.
In jurisprudenta CEDO este cazul PYE LTD si PYE OXFORD-contra Regatului Marii Britanie-acestia inchiriasera terenul respectiv, dupa 20 ani de inchiriere au solicitat de la proprietari un nou contract, acestia nu au raspuns solicitarilor, si au mai trecut inca 5 ani.Datorita situatiei incerte-asa motivata de catre CEDO, proprietarii nu au fost nici macar despagubiti.-Problema care s-a pus a fost tocmai dobandirea prin uzucapiune a prop.,(dar nu se poate pune problema in cazul de fata, al d-lui care a intrebat)