Masina a fost a mamei mele iar eu i-am instrainat-o unei rude a unor vecini in vederea cumpararii ulterior, numai ca de aproape 3 ani nu ne-a platit niciun leu. Mai mult, masina se pare ca nu mai exista pe motiv ca a fost dusa la "fiare vechi" :foottap: si valorificata deoarece "mi-am fi luat teapa cu ea si macar sa mai scot un ban de pe urma ei". De atunci promite intr-una ca vine cu banii (suma nu este mare, dar pe criza asta, deh), numai ca isi schimba periodic telefonul si este foarte greu sa dam de el.
Precizez ca la politie nu am rezolvat nimic si la Administratia Financiara ni s-a "oferit" varianta scoaterii doar daca dovedim ca avem un teren la tara unde o putem depozita.
Bine, bine... sa zicem ca reusim s-o scoatem de la Administratia Financiara, dar cum o putem radia de la politia rutiera si mai ales, CUM PUTEM PUNE MANA PE BANI? oi nu suntem siguri daca masina mai este sau nu in circulatie deoarece nu am vazut niciun bon de casare.
Precizez ca intre noi nu s-a incheiat niciun fel de act de mana sau stampilat la vreo rulota. S-a mers pe incredere ca primim banii in cateva zile si oricum, la acea ora toate rulotele erau inchise.
Acum as avea cateva intrebari:
1. Cum a putut duce masina la "fiare vechi" avand in vedere ca nu este el proprietarul masinii? Sa fi existat vreo relatie intre el si personalul de acolo? BIne, bine... dar in afar de certificatul de inmatriculare nu-i trebuia si cartea de identitate a masinii?
2. am vreo sansa sa pot pune mana pe masina s-o radiez "legal" sau pe bani?
3. Daca masina intr-adevar nu mai exista, cum se poate radia?
4. IL pot acuza de furt? Daca da, atunci in ce conditii? Daca nu, atunci din ce cauza?
Personajul este un "copil" prost de nici 23 de ani care are si-asa prea multe probleme pe fond de saracie, familie dezorganizata (se pare) si altele. Traieste la tara si face naveta la Bucuresti pentru o slujba prost platita dar se pare ca in ziua de azi trebuie sa fii caine si sa nu mai tii cont de nimeni si de nimic.
Trecand peste faptul ca am fost creduli, si chiar nu as dori de la dvs constatari de acest gen, exista vreo solutie s-o scoatem la capat?
1. teoretic, nu ar fi putut sa predea masina la fier vechi si sa incaseze prima de casare, nefiind proprietar; cum a facut, asta va trebui sa verificati dvs. la fata locului, daca aveti siguranta ca asa s-a intamplat;
2. da, dar eu inteleg sa ati instrainat masina, astfel incat, daca se prezinta noul proprietar si se intocmesc actele legale de transfer al proprietatii, nu va mai intereseaza ce face pers. cu vehiculul, problema e sa nu mai figurati dvs. in baza de date la finante si inmatriculari ca fiind proprietar al acestui bun;
3 si 4. varianta e sa indepliniti formele legale de transfer ale proprietatii si puteti sa "il determinati" pe "copilul prost" depunand o plangere penala pentru abuz de incredere.
Politia ne-a trimis la plimbare motivand ca au trecut 30 sau 60 de zile de la instrainarea masinii. Cu alte cuvinte, cica s-ar fi prescris fapta (ma rog, s-au exprmat altfel). Cu totul si cu totul alte cuvinte, ne face sa mergem la alta sectie de politie si sa declaram ca s-a intamplat sapt. trecuta.
Treaba este foarte complicata, mai ales ca repet, propietar este mama mea care plateste in continuare impozit pe o masina care nu mai exista.
Legat de fiare vechi / REMAT si alte nebunii, nimic nu este exclus avand in vedere ca tarasenia pare sa se fi intamplat la undeva la tara de unde este ustiul, unde se cunosc toti intre ei si cu o mica spaguta se pot face multe.
Credeti ca daca-l amenintam cu politia rezolvam ceva? Ma gandesc ca poate reusim sa-l speriem cumva... si sa aduca banii sau talonul sau hartia aia nenorocita de la fiare vechi / REMAt entru a putea radia masina / scoate din circulatie,
1-Atentie fata de ce declaratii dati la autoritati,pentru ca in caz ca apar martori sau inscrisuri care dovedesc circumstantele si data cand s-a produs evenimentul ,puteti sa suportati consecinte neplacute
2-Se poate rezolva ca proprietarul sa nu mai plateasca impozitul aferent autoturism
3-Nu marjati cu amenintari sau alte modalitati neortodoxe,pentru ca sa nu dati ocazia sa fiti dvs reclamati
Deci daca mergem la politie si "mancam"rahao... cu alte cuvinte, din victima, putem deveni infractori? Adica noi nu putem face chiar nimic sa ne recuperam banii sau masina? Nu pot sa cred!
Si ce trebuie sa facem mai exact? Sa ne rugam cu frumosul de nenorocit? Pana cand? Ca tot facem asta de ani de zile...
CHIAR NU EXISTA O LEGE IN ACEST SENS?
Trecand peste vehementa de mai devreme... la care nu ma mai astept sa primesc raspuns, va rog sa-mi spuneti daca m-am gandit bine la urmatoarea varianta si daca nu, atunci ce implicatii pot apare...
Varianta 1
1. Se da talonul masinii pierdut.
2. Se merge la Politia Rutiera cu Cartea de Identitate a masinii si se scoate alt talon.
3. Cu noul talon se merge la scurt timp la organele abilitate si se radiaza din circulatie pe motiv ca a ajuns o epava, eventual cotet pentru gaini.
Varianta 2
1. Se da talonul masinii pierdut.
2. Cu noul talon se incheie fictiv un act de vanzare-cumparare cu un oarecare (posibil din familie sau nu)
3. Cu acel contract se merge la Admin. Fin. si la Rutiera si se scoate pur si simplu de peste tot, ramanand ca, vezi Doamne, noul propietar (care o fi ala) sa inscrie masina, dar asta nu mai e treaba noastra.
Sunt ok aceste variante?
In alta ordine de idei...
Pun pariu ca nu sunt singurul caz din Romania si ca nu sunt primul care ar fi facut astfel. Am cunostinte care de 10 ani de zile cauta cumparatorul si degeaba. Continua sa plateasca la Admin. Fin. Norocul lor si al meu, ca nu au fost incidente rutiere grave, ca altfel, poate nu mai scriam pe aici.
Repet: NU AM NIMIC LA MANA CA I-AM DAT ALUIA MASINA. Totul a mers pe incredere. Deci nu prea am cu ce sa-l reclam la politie, corect? Sau politistii nu se baga ca si-asa au prea multe dosare de rezolvat?
In speranta ca nu v-am stricat (de tot) ziua, astept raspuns.
Va multumesc anticipat.