Firma are activitate de productie si 40 angajati. Exista doi administratori, unul cu contract de munca, deci primeste salar, celalat e fara contract de munca, e unul din asociati. Cate masini de serviciu pot exista pe firma ? Administratorul fara contract de munca, are dreptul la o masina de serviciu cu care sa circule intre domiciliu si firma ? Se pot deduce cheltuielile cu motorina, reparatiile, impozitul, asigurarea pentru doua masini, pentru fiecare administrator cate una? Se pot folosi masinile si in scop personal si cum se procedeaza in acest caz ?
Nu conteaza cite masini de serviciu are firma respectiva, importantt este sa fie utilizata ca atare, bineinteles ca se deduc cheltuielile legate de utilizarea si exploatarea masinilor. Ci tpriveste utilizarea lor in scop personal nu poate fi permisa decit daca se procedeaza la un comodat partial, pentru a fi legal trebuie autentificat la notar, in rest admniniustratorii pot inchide ochii daca le utilizatii si in scopuri personale
Intrebarea e, daca la un control financiar se va accepta urmatoarea situatie: unul din administratori, cel nerenumerat, (cetatean strain), are o masina de serviciu pe care o foloseste doar pentru deplasari de la servici la domiciliu si inapoi. Fiind masina de serviciu, toate cheltuielile aferente acestui autoturism se pot deduce, fara a avea ulterior probleme ? Cum acel contract de comodat partial ?
Cele mai multe societati lasa toata cheltuiala pe firma (mai ales ca e vorba chiar de administratori).
Mai sunt cazuri cand se impun bugete pentru consumul de benzina si tot ce depaseste un anumit plafon se suporta de catre cel care foloseste masina, dar chiar si atunci celelalte cheltuieli sunt pe firma (reparatii, asigurari, etc.)
Sfatul meu: nu va complicati inutil cu un contract de comodat partial, lasati toata cheltuiala pe societate, nu veti avea probleme cu cei de la Finante (ar insemna sa poata dovedi ei in ce masura masina este folosita si in scop personal si e cam dificil, daca nu imposibil).