avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... penalizari calculate retroactiv de catre asociatiile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

penalizari calculate retroactiv de catre asociatiile de locatari

se pot calcula penalizari pt neplata la timp a cheltuielilor catre asociatiile de locatari retroactiv? exemplu, in noiembrie 2010 s-au calculat penalizari pt anul 2008 si 2009, desi debitele restante s-au achitat in 2008 si respectiv inceputul anului 2009, plata efectuandu-se lunar, pana in prezent, este corect dupa 2 ani sa se calculeze si sa se retina aceste penalizari, in conditiile in care art 49 din legea 230/23.07.2006 spune ca "Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:45, 28 Februarie 2011
Legal este sa se calculeze penalizari la suma restanta dupa decaderea termenului de plata
Posibil ca masura calcularii de penalizari sa fi fost impusa si datorita dezinteresului proprietarului de a acoperii integral restanta
Daca exista acest sistem de penalizare in 2008, dar in pofida acestui fapt, din cauze pe care nu le stim, nu s-au calculat atunci penalizari, da, se pot calcula penalizarile aferente acelei perioade cu conditia ca penalizarile pentru fiecare suma lunara totala sau partiala in parte sa nu depaseasca suma penalizata.

Da, este legal sa se calculeze penalizarile pentru restante oricand, dupa cele 30 de zile prevazute in lege, chiar daca intre timp restantele au fost platite.
Nu s-au calculat lunar pentru ca nu a avut cine le calcula (lipsa administrator sau cineva care sa priceapa) sau asa s-a decis in comitet sa se calculeze o data pe an sau din 2 in 2 ani... Sau in urma unei verificari facuta de cenzori sau un expert contabil angajat pentru a verifica situatia financiara a asociatiei incluzand si recalcularea penalizarilor, chiar daca acestea au fost calculate, dar calculate incorect...
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Liste de plata la asociatie ContSters205948 ContSters205948 MI se baga penalizari,PE LISTA DE PLATA APARE CA SE BAGA PENALIZARI DE 0,2 IN CONFORMITATE CU LEGEA NR 114,ART 31 SI o.u.g - PUBLICATE PE DATA DE 07 SEPT ... (vezi toată discuția)
Datorii asociatie locatari Lizzy Lizzy Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere erzsu erzsu Am o restanta l intretinere la care s-au adaugat penalitati a caror suma este dublu fata de restanta initiala.Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa scap de ... (vezi toată discuția)