avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... datorii asociatie locatari
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

datorii asociatie locatari

Buna ziua! Am o intrebare. Daca figurez la intretinere cu o datorie desul de mare, dat fiind ca membrii familiei mele nu au achitat de ceva timp aceste costuri, este posibil sa se faca o recalculare in urma careia sa se puna dobanda aferenta de 0.2%? sau se merge pe procedura recalcularii lunare si implicit punerea dobanzii da dobanda deja exostenta adunata cu , costurile de intretinere? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lizzy , utilizator 17:11, 24 Mai 2009
Procedura este stabilita de catre adunarea proprietarilor, dar in mod normal se actualizeaza suma, la o data anume, cu un procent de dobanda penalizatoare zilnica fixa. Nu stiu speta si nu pot sa va comunic mai mult decat norma de calcul.
Lege nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, prevede in felul urmator:
Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

In consecinta costurile de intretinere trebuie sa fie evidentiate separat de penalitatile calculate.
Multumesc. Intre timp m-am mai documentat si am inteles ca penalităţile se calculează în ziua plăţii deoarece în formulă intră şi numărul de zile de întârziere. Aveti idee cumva daca exista vreo posibilitate ca adunarea generala a asociatiei de care apartin sa fi decis ca lunar sa se faca un cumul intre suma datorata si penalizare pt ca ulterior sa se penalizeze din nou?samd:). Ma intreb daca e legal sa se aplice dobanda la dobanda. #-o #-o#-o
"Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata."

Deci nu se calculeaza penalizare la penalizare, ci doar la la restanta afisata pe lista de plata.
Multumesc frumos. :*

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatia de proprietari lgc61 lgc61 Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza penalizarile la intretinere. Am un apartament in care locuiesc copiii mei si s-a adunat o restanta la un moment ... (vezi toată discuția)
Anulare penalitati valeriaclaudia valeriaclaudia va rog sa ma ajutati intr-o problema delicata pentru mine.Am de platit la intretinere o suma de 3227 lei din ( august 2014-septembrie 2015) .La aceasta suma ... (vezi toată discuția)
Penalizari de 0,2% ollyjunior ollyjunior Articolul 77-L196/2018 (1) Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalități pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe ... (vezi toată discuția)