avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari

Buna ziua,

As vrea sa stiu cum se calculeaza penalizarile la intretinere. Am un apartament in care locuiesc copiii mei si s-a adunat o restanta la un moment dat. Acum au ajuns aproape la zi cu datoria, dar au ramas penalizarile. De cate ori merg copiii sa achite intretinerea, doamna administrator incaseaza, de exemplu, 150 de lei luna curenta si inca 150 de lei din penalizari. Este normal asa? Si penalizarile tot cresc. Va rog sa-mi spuneti ce pot face in aceasta situatie. Pot reclama undeva? Si unde anume? Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: lgc61 , utilizator 12:08, 12 Martie 2019
Buna seara.
Aveti un articol in legea 196/2018, sunt pe tel.ca va lasam un link.
Penalitatile nu pot depasi 0.2 la suta pe zi de intarziere si suma penalitati nu poate depăși suma datorata.
Spre ex. Daca aveti datorie 500 de lei suma penalizarilor calculate nu poate depăși 500 de lei.
Ultima modificare: Luni, 11 Martie 2019
Ionut.ion, utilizator
daca administartorul incaseaza sume pe care le repartizeaza strict acoperire intretinere curenta ,inseamna ca acesta nu cunoaste dispozitiile referitoare la ordinea de stingere a datoriilor care prevad ca se retine suma de baza +penalitatile aferente
daca se achita numai suma de baza in evidenta asociatiei ramane penalizarea ,care genereaza la randul ei alte penalizari
Nu aveti ce reclama
Achitati intreg debitul existent in evidenta asociatiei pentru a nu ajunge ca asociatia sa demareze procedura de recuperare sume cu titlu de restanta in instanta ,varianta care implica pentru locatar costuri suplimentare=cheltuieli de judecata
Buna ziua,
Va multumesc mult pentru mesaj! Caut acum link-ul!
Buna ziua,
Multumesc pentru raspuns! Sigur ca se straduiesc sa achite restanta (acolo locuiesc copiii), doar ca daca merg la asociatie sa achite doua luni de restanta, doamna le incaseaza doar o luna si inca pe atat trece la penalizari. Mai au restanta doar o luna, penalizarile au ramas.
ART. 77
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 30 de zile calendaristice de la data afisarii.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere, prevazute la alin. (1), se includ in fondul de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza cu prioritate pentru plata penalitatilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti, precum si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune, reabilitarea termica sau consolidarea condominiului. Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere nu pot fi utilizate si in alte scopuri.
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in prima instanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusa in executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare.

Alte discuții în legătură

Penalitati asociatie nicuplacinta nicuplacinta buna ziua direct la subiect .lista cheltuieli intretinere pe luna a 10 ,2013 ,a de plata total general 1186,28 .am platit pe data 6 01 2014 .500,00 lei pe data ... (vezi toată discuția)
Calcul penalitati intretinere SicaD SicaD Buna ziua, Sunt in situatia in care am cerut asociatiei de proprietari sa-mi explice cum se calculeaza penalitatile de intarziere. Eu consider ca nu sunt in ... (vezi toată discuția)
Contestare lista de plata ContSters205948 ContSters205948 DE la ce suma se bag penalizari la ASOCIATIEI ca presedintele si contabilul au spus orice suma se penalizeaza daca nu platesti este adevarat.DIN cite sa auzit ... (vezi toată discuția)