Am o restanta l intretinere la care s-au adaugat penalitati a caror suma este dublu fata de restanta initiala.Intrebarea mea este daca am vreo sansa sa scap de penalitati, cazul fiind dat la judecatorie.Exista vreo lege care reglementeaza quantumul penalitatilor?
LEGEA nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Actualizata 2015, prevede la art.49 urmatoarele:
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
In concluzie, fiecare Asociatie de Proprietari isi stabileste propriul sistem de penalizare!
Aspectul ca figurati cu penalitati a caror suma este dublu fata de restanta initiala.,reprezinta evident o incalcare a dispozitiei in vigoare
Daca litigiul se afla pe rolul instantei de judecata,solicitati proba cu inscrisuri,respectiv expertiza financiar contabila care sa concluzioneze asupra temeiniciei si legalitatii valorii penalitatilor
Este posibil ca penalizarile sa fie corect calculate si in conformitate cu legislatia. Spun asta pentru ca suntem intrebati aici "am vreo sansa sa scap de penalitati" apoi iar "exista posibilitatea daca platesc integral restanta sa sca de penalitati?".
Asta poate insemna ca proprietarul recunoaste restantele, ca ar vrea acum sa le plateasca, acum cand are dosar pe rolul instantei..., ceea ce poate insemna ca asociatia, cu mult timp in urma, inainte de a actiona in judecata, a tot pasuit acest proprietar, poate a incasat sume partiale si a stins doar o parte din restante fara a stinge nimic din penalizari tocmai pentru a usura sarcina acestui proprietar, avand incredere ca va platiti treptat atat restantele cat si penalizarile. In acest fel, restanta a juns mai mica decat penalizarile, chiar daca penalizarile au fost corect calculate.
Daca este asa, acest proprietar are obligatia sa plateasca penalizarile chiar daca acum sunt mai mari decat restantele la intretinere. Penalizarile poate nu depasesc nici o suma restanta ce a stat la baza calcularii penalizarilor numai ca s-au mai achitat din restante intre timp.
Daca nu vrea sa-si plateasca debitele (restante + penalizari), proprietarul poate solicita instantei sa se faca o expertiza pe care o va suporta. Instanta poate aproba realizarea expertizei si asa poate iesi la iveala adevarul: ori s-a procedat corect asa cum am presupus mai sus, ori s-a gresit. Judecatorul va valorifica in decizia ce o va da, raportul intocmit de expertul judiciar.