avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 938 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contractul de Vanzare-Cumparare e autentic fara timbru ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contractul de Vanzare-Cumparare e autentic fara timbru sec?

Buna ziua,

As dori sa stiu, cel putin pana luni cand as putea sa apelez la alt notar, daca un contract de vanzare-cumparare incheiat la notar e valabil daca pe el nu apare timbrul sec?

Nu am apucat sa observ absenta timbrului sec decat dupa ce programul la notar s-a terminat vineri.

De asemenea mi se pare ciudat ca stampila e albastra, nu rosie. Are asta vreo importanta?

Mentionez ca n-am vazut cum arata alte documente autentificate de respectivul notar, daca au sau nu timbru sec sau ce culoare are stampila.
Cel mai recent răspuns: ContSters4579 , utilizator 14:27, 27 Februarie 2011
...e valabil si fara timbrulsec...importanta e stampila notarului(sigiliul)...
Multumesc, m-am mai linistit un pic.
...si acum ca sa va linistiti deplin:
legea notarilor:
Art. 49
Indeplinirea actelor notariale, in afara de redactarea inscrisurilor si de consultatiile juridice notariale, se constata prin incheiere, care va cuprinde:
a) sediul biroului notarial;
b) denumirea incheierii si numarul acesteia;
c) data indeplinirii actului notarial;
d) numele si prenumele notarului public;
e) locul unde s-a indeplinit actul notarial, in cazul indeplinirii in afara sediului biroului notarial, precizandu-se imprejurarea care justifica intocmirea inscrisului in acel loc;
f) numele sau denumirea partilor, domiciliul sau sediul acestora si mentiunea faptului prezentarii lor in persoana, reprezentate ori asistate, precum si modul in care li s-a constatat identitatea, cu exceptia incheierilor prin care se da data certa inscrisurilor sau se legalizeaza copii de pe inscrisuri;
g) aratarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma ale actului notarial intocmit in raport cu natura acelui act;
h) constatarea indeplinirii actului notarial si a citirii acestuia de catre de parti;
i) mentiunea perceperii taxelor de timbru, a onorariului si cuantumul acestora;
j) semnatura notarului public;
k) sigiliul biroului notarului public.

Art. 52
Incalcarea cerintelor prevazute la art. 49 lit. c), f), j) si k) se sanctioneaza cu nulitatea, iar a celorlalte cerinte cu anularea, in afara de cazul in care indeplinirea acestora rezulta din lucrarile actului...deci nicaieri in lege nu se face vorbire de timbrul sec care e doar un element suplimentar de securitate fara a avea relevanta in ceea ce priveste valabilitatea actului...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducerea si legalizarea actelor in strainatate Justitiarul711 Justitiarul711 Este adevarat ca actele(imputernicirile notariale/declaratiile pe proprie raspundere date la un notar din strainatate care are Apostila de la Haga) traduse si ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare-cumparare imobil este valabil fara timbru ... AgapeMirela AgapeMirela Contractul de vanzare-cumparare imobil este valabil fara timbru sec? Mentionez ca a fost incheiat in august 2013. Avem 4 exemplare originale, semnate de ambele ... (vezi toată discuția)
Autenticitate antecontract vânzare-cumpărare Viena Viena Un act notarial respectiv antecontract vz-cump pe care nu se vede sigiliul notarului - e lizibila doar marginea în relief, fără niciun alt element de ... (vezi toată discuția)