avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj bunuri in urma divortului
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj bunuri in urma divortului

Buna ziua. Socrii mei sunt casatoriti de 30 de ani, iar de un an de zile nu isi mai vorbesc, el si-a abuzat fizic sotia si copilul in varsta de 27 ani, de mai multe ori, a fost chemata politia locala pentru a-l calma, au fost luate declaratii si s-au intocmit procese verbale. Cu toate astea, socrul meu continua sa o jigneasca pe soacra mea si sa o ameninte ca o omoara daca nu pleaca din curte. Mentionez ca el are titlu de proprietate pentru locuinta si ii interzice sa intre in baie sau bucatarie, spunand ca numai el are dreptul, desi imbunatatirile le-au facut impreuna. Intrebarea mea este urmatoarea: in cazul unui divort, soacra mea va putea ramane in casa sau va trebui sa se mute? Iar cei doi copii ai lor, majori, vor avea dreptul sa locuiasca in continuare in aceasta casa, chiar daca socrul meu vrea sa plecam cu totii, sa ramana el singur? Copiii isi pot cere dreptul lor de mostenire, chiar daca tatal lor e inca in viata? Va rog frumos lamuriti-ma si pe mine. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 13:55, 27 Februarie 2011
Daca socrul dvs.a obtinut imobilul prin mostenire sau donatie,acel imobil reprezinta bunul sau propriu,care in cazul divortului nu poate fi supus partajului.Daca va deceda ,copiii sai au drept de mostenire,daca in momentul decesului mai era propietarul acelui imobil.Daca va dori ca sotia si copiii sa plece din acel imobil,in conditiile susaratate,are dreptul sa o faca,cu riscul de a intra sub incidenta legii penale,doar daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege:

Abandonul de familie este o infractiune grava, prevazuta in art. 305 din Codul Penal. Multi o comit cu usurinta, fie din nestiinta, fie cu vadita rea-intentie. Abandonul de familie, ca infractiune, consta in:
parasirea, alungarea sau lasarea fara ajutor, expunandu-l (pe cel pe care are obligatia sa il intretina) la suferinte fizice sau morale;
neindeplinirea cu rea-credinta a obligatiei de intretinere prevazuta de lege;
neplata cu rea-credinta, timp de 2 luni, a pensiei de intretinere stabilita pe cale judecatoreasca.
Prima situatie prevazuta de Codul Penal, parasirea implica o actiune de indepartare de la domiciliu a celui obligat la intretinere, iar alungarea presupune, dimpotriva indepartarea de catre faptuitor a celui indreptatit la intretinere, de la domiciliul sau. Lasarea fara ajutor implica din partea celui obligat la intretinere o atitudine de pasivitate; acesta nu pleaca de la domiciliu si nici nu il indeparteaza de la domiciliu pe cel indreptatit la intretinere ci, continuand sa stea impreuna, nu ii furnizeaza mijloacele de trai necesare.
Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
andymaurul, utilizator
Asa cum a spus si colegul mai sus, daca bunul este propriu, in cazul unui divort, nu poate fi supus partajării. In cazul in care se exercita violente asupra soacrei dvs., in cazul unui divort, pe calea unei ordonante presedintiale poate solicita evacuarea socrului violent. Dvs. NU aveti niciun drept asupra imobilului sau bunurilor din acesta. Dreptul de a beneficia de mostenire intra in calcul in momentul decesului antecesorilor dvs.
Raspunsurile in ordinea intrebarilor:
1.-daca imobilul este bunul propriu al sotului ( respectiv al socrului dvs.), sotia nu are dreptul asupra acestui imobil, insa daca prin munca si contributie comuna cei doi soti au adus imbunatatiri asupra acestui imobil in timpul casatoriei, soacra dvs.are un drept de creanta materializat in contravaloarea unei cote de 1/ 2 sau a unei cote majorate ( in functie de contributia efectiva) din aceste imbunatatiri aduse imobilului,drept care va fi stabilit in cadrul unui proces de partaj de bunuri comune,
-de asemenea daca in timpul casatoriei cei doi soti au achizitionat bunuri mobile, acestea au calitatea de bun comun si sunt supuse partajului de bunuri comune.
2.-socrul dvs. poate sa o evacueze pe soacra dvs. cat si pe dvs. copii majori, in baza unei hotarari definitive si irevocabile in evacuare, evident dupa divort, pentru ca pana la acel moment sotia are un drept de folosinta al intregului imobil, in virtutea casatoriei incheiate cu sotul sau.
3.Dreptul la mostenire se naste numai in momentul decesului tatalui.
Copii vor mosteni bunurile ce se vor afla in patrimoniul tatalui la momentul decesului.

Ultima modificare: Duminică, 27 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu partaj-apartamentul socrilor carolina22 carolina22 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Impreuna cu sotul meu si cei 2 copii am locuit timp de 20 de ani impreuna cu socrii mei, in apartamentul lor. ... (vezi toată discuția)
Evacuarea sotului neproprietar dupa divort Cabinet individual de Avocatura Cabinet individual de Avocatura in iunie 2009 s-a pronuntat divortul prin acordul partilor. sotia este proprietar tabular al casei care era ultimul domiciliul comun al sotilor. sotul nu are ... (vezi toată discuția)
Redeschidere mostenire astefanescum81 astefanescum81 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati intr-o problema. In 2002 socrul meu a decedat, la momentul respectiv era divortat. Cei doi copii (sotul meu si fratele lui) ... (vezi toată discuția)