avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 307 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... redeschidere mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

redeschidere mostenire

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati intr-o problema.
In 2002 socrul meu a decedat, la momentul respectiv era divortat. Cei doi copii (sotul meu si fratele lui) au facut succesiunea bunul fiind un apartament. S-a stabilit ca fosta sotie are 1/2 din apartament si cei doi copii cate 1/2 din restul de 1/2 din apartament.

La momentul deschiderii succesiunii mai existau si un loc de veci si doua terenuri (ambele mostenite de catre socrul meu), insa nu au fost introduse in masa succesorala deoarece cei doi fii nu detineau titlurile de proprietate ale locului de veci si ale terenurilor in original iar dobandirea lor dura.

Acum vor intra in curand in posesia acestora si dorim sa stim daca se poate face redeschiderea succesiunii pentru introducerea acestor bunuri, unde se poate face si anume trebuie sa ne adresam aceluiasi birou notarial la care ne-am adresat in 2002 si mai mult de atat as vrea sa stiu daca fosta sotie are vreun drept asupra acestor bunuri, inca odata mentionez ca bunurile au fost mostenite de catre socrul meu iar la data decesului cei doi erau divortati.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 11:31, 2 Iunie 2009
pentru tereneuri mergeti la acelasi notar pentru un supliment la certificatul de mostenitori. Referitor la fosta sotie adica soacra dvs aceasta nu are calitate de mostenitor la bunurile primite mostenire de catre socru in cazul acesta.
banuiesc ca toate bunurile comune ale socrului si sotiei au fost achizitionate in timpul casatoriei.
de accea s-a facut si partajul pe apartament. Terenurile si locul de veci, care s-au obtinut in urma unei cereri de reconstituire (cred) consider ca acesta revin in cote egale celor doi copii, nefiind un bun comun.
Cel mai bine ar fi sa luati legatura cu notarul care a dezbatut succesiunea asupra apartamentului
mergeti la notarul la care s-a dezbatut initial succesiunea, pt un supliment la certificatul de mostenitor.
in privinta bunurilor obtinute de socrl dvs prin mostenire, fosta sotie a dansului nu are nici un drept legal .
Va multumesc mult pentru raspunsuri.

As mai avea o intrebare si anume: Noi in prezent locuim in apartamentul mai sus mentionat impreuna cu soacra mea, cheltuielile in casa (intretinere; electricitate; cablu; pana si mancare si toate cele de trebuinta intr-o casa) sunt achitate de catre mine si sotul meu. De curand eu si sotul meu am si zugravit si am facut imbunatatiri, deoarece de foarte multi ani nu s-au mai facut imbunatatiri in acel apartament, cu toate cheltuielile suportate numai de catre noi doi.
Va rog mult sa imi spuneti daca in cazul in care se doreste vanzarea acestui apartament ne putem cere drepturile proportinal cu cele cheltuite, si nu impartire egala. Iar in cazul in care aceasta "imparteala" nu este posibila pe cale amiabila, am avea castig de cauza in instanta.

1. Mergeti la notarul unde ati dezbatut mostenirea si acolo veti fi indrumat in ceea ce trebuie sa faceti.
2. Toate bunurile dobandite in afara ori inauntrul casatoriei cu titlu de mostenire exclusiva a unuia dintre soti este bun propriu; deci dreptul de proprietate este doar al socrului decedat.
3. Puteti solicita o impartire inegala a pretului obtinut prin vanzare, doar prin intelegere, caci in instanta trebuie sa dovediti prea multe ca sa obtineti asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune legală sau testamentara? Fraier Fraier Bună seara! După decesul soacrei mele, la data de 11.11.2020, încă nu s-a dezbătut succesiunea între moștenitori: soțul defunctei și cei doi copii ... (vezi toată discuția)
Succesiune xp-kry xp-kry In conditiile date : 1.sotie divortata de sot 2.inainte de divort s-a locuit in casa mamei sotului , proprietate a acesteia 3.dupa divort sotia da in ... (vezi toată discuția)
Mostenire din partea mamei Noxa_Kitty Noxa_Kitty Buna ziua. Ma bucur ca am dat peste acest forum. Avem o problema mai delicata in familie si as dori, cu amabilitatea dumneavoastra, un raspuns. Socrii mei ... (vezi toată discuția)