avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort conf. art. 38^1- legea 202/25.10.2010
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort conf. art. 38^1- legea 202/25.10.2010

Am dori sa stim (eu si sotia) daca la depunerea cererii de divort la ofiterul starii civile atasam o declaratie facuta in fata unui notar prin care specificam ca nu ne razgandim in termenul de 30 de zile impus de al. 2 art. 38 din legea 202/25.10.2010, acest termen poate fi anulat, iar certificatul poate fi eliberat pe loc. Pun aceasta intrebare deoarece sotia este plecata in strainatate si conform legii este necesara prezenta atat la depunerea cererii cat si la eliberarea certificatului. desi semnaturile se depun pe acelasi act, respectiv, cererea de divort. Pun aceasta intrebare pt. a putea sti daca se poate evita o cheltuiala suplimentara legata de deplasarea de 2 ori in tara la interval de numai o luna de zile, in conditiile in care ea este proaspat angajata si aceasta situatie i-ar putea dauna la locul de munca pe care nu vrea sa-l piarda.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:30, 27 Februarie 2011
Nu. Acest termen este obligatoriu a fi respectat. Si prezenta personala a celor 2 soti este obligatorie! In cazul in care sotia nu se poate deplasa in tara, se poate solicita desfacerea casatoriei in fata instantelor judecatoresti si sotia dvs sa fie reprezentata, spre ex. de un avocat in baza unei imputerniciri speciale (notariale - fie eliberata de un notar din Romania fie de un birou notarial din strainatate) .
Desfacerea casatoriei pe cale notariala cat si pe cale admistrativa presupune obligativitatea prezentei sotilor atat la depunerea actelor cat si ulterior dupa 30 de zile la verificarea consimtamantului liber si neviciat al sotilor cu privire la desfacerea castoriei prin acord.
Aveti posibilitatea sa divortati prin acord pe cale judecatoreasca, caz in care sotia poate fi reprezentata de catre un avocat imputernicit in baza unei procuri speciale, acesta urmand sa depuna instantei si dovezile aferente resedintei sotiei din tara pe al carei teritoriu se afla.
Astfel, avocatul va putea incheia divortul , in numele clientei sale, prin acordul partilor. la primul termen de judecata.
Este deci mult mai facil si mai putin costisitor ca sotia dvs. sa-si angajeze un avocat,decat sa se deplaseze de 2 ori in tara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelamuriri divort si partaj- unul dintre soti plecat din tara ContSters153080 ContSters153080 Buna ziua, as avea o intrebare , conf. noului cod civil am inteles ca divortul se poate pronunta si administrativ (cand nu sunt copii minori !?) , adica la ... (vezi toată discuția)
Divort - consecintele neprezentarii la prim termen, amanarea cauzei, finalizarea litigiului matei_costel10 matei_costel10 Buna ziua! [u]Situatie[/u]: doi tineri casatoriti, fara copii. Sotul se afla in tara, Romania, sotia este plecata in strainatate. Amandoi vor sa divorteze. ... (vezi toată discuția)
E posibil un divort in cateva zile? manuela43 manuela43 Va supun atentiei urmatoarea situatie: doi soti cu dubla cetatenie romana-americana au avut casatoria in Romania si au domiciliul in SUA. Vor sa divorteze ... (vezi toată discuția)