avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Incetarea furnizarii utilitatilor este legala?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Incetarea furnizarii utilitatilor este legala?

Doresc in primul rand sa va felicit pentru sfaturile acordate pe acest site si sa va multumesc pentru munca depusa. Sunteti cu adevarat profesionisti.
Va rog sa ma ajutati cu un sfat juridic referitor la o problema care se tot amplifica la nivel national.
In urma cu 18 luni, in asociatia de proprietari de care apartin s-a descoperit o frauda de 180.000 ron catre furnizori. Se pare ca presedintele a "uitat" sa plateasca anumite facturi la furnizori. Tot atunci am descoperit ca presedintele era si administrator si nu aveam un comitet executiv. Au inceput cercetarile, s-au facut plangeri penale si dosarul a "murit" prin vreun sertar. Mentionez ca aceasta asociatie este printre cele mai mari din Ploiesti ( 22 blocuri= 400 membri) si nu a fost pana la acel moment afiliata la UNAP deci nu s-a gasit nimeni sa o verifice. In acest moment pentru ca politia nu a finalizat ancheta nu stim cine este vinovat.
Recent , furnizorul de caldura si apa calda, DALKIA THERMO , a sistat alimentarea cu apa calda datorita acelor datorii care s-au tot marit prin penalitati.
S-a tot aruncat vina pe noi locatarii ca nu am aflat din timp de frauda, ca n-am verificat asociatia asa cum prevede legea, dar tot legea spune ca asta este un drept si nu o obligatie. Avand in vedere ca se desfasoara o ancheta si este vorba de o frauda, furnizorul a actionat legal sau nu cand a sistat apa calda? Nu trebuia sa astepte pana ce politia decidea daca este cineva vinovat?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:29, 28 Februarie 2011
Nu asteptati rezultatul anchetei , platiti facturile ,iar daca va fi gasita vinovata persoana respectiva veti recupera probabil banii dar peste cativa ani. Cand ii veti recupera vor ramane in fondul asociatiei.Faceti presiuni asupra anchetei, solicittai expertiza pentru evaluarea prejudiciului ,desemnatgi o persoana care sa tina legatura cu organele de ancheta pana la final, ori angajati avocat .
Exista riscul ca persoana sa nu raspunda penal, sau sa fie insolvabila , astfel ca nu veti mai putea recupera banii.
Sunt multe asociatii in situatia dvs. Organizati-va in sedinta si hotarati strangerea unui fond suplimentar pentru plata facturilor scadente ,alegeti comitet, comisie de cenzori. Neglijenta locatarilor a condus la aceasta situatie.
Practic sugerati sa pierdem banii de 2 ori. Odata din cauza administratorului, apoi sa platim inca o data, iar daca recuperam ceva sa ramana in fondul asociatiei. Am tot citit legea in baza careia functioneaza o asociatie de proprietari si nu cred ca este vorba exclusiv de neglijenta locatarilor. De vreme ce aveam utilitati si eram in regula pe lista de intretinere, de unde sa stim ce se intampla in realitate? Posibilitatea de control a actelor asociatiei este un drept, nu o obligatie, mai ales ca trebuie sa lucrezi in domeniul financiar ca sa poti vedea neregulile din acte. De exemplu, un locatar care e sudor si are 8 clase nu poate sa-si dea seama de o eventuala frauda financiara. Cred ca problema o reprezinta legea care permite existenta unor astfel de asociatii "mamut" care sunt greu de controlat, dar si lipsa posibilitatii sigilarii robinetilor pe proprietatea defectuoasa. Poate ca este robinetul proprietatea locatarului, dar serviciul este exclusiv al furnizorului.
Pentru ca pomeniti de drepturi si obligatii ale proprietarilor am sa va spun si punctul meu de vedere exprimat sintetic intr-o vorba populara "Cine nu deschide ochii, deschide buzunarul".

Nu puteti sa bagati capul in nisip ca strutul, ma refer la toti proprietarii, si sa spuneti ca nu aveti nicio vina si ca aceasta ii apartine numai hotului. Cine i-a pus la dispozitie mediul de a fura? Nu dv., proprietarii? Nu dv., proprietarii, ati fost indiferenti, in baza drepturilor (care drepturi?) si v-ati lasat furati?

Furnizorii stiu un lucru: v-au dat utilitatile, trebuie sa le platiti. Nu platiti, le sisteaza!
Urmati sfaturile doamnei avocat, organizati-va, puneti banii a doua oara si platiti furnizorii. Cand s-o termina procesul atunci va veti recupera si aceasta suma suplimentara. Asta daca vreti sa primiti utilitatile in continuare.....

Si un sfat in plus. Blocul, scara pe care locuiti, organizati-va si infiintati-va o asociatie separata. Asociatiile mici sunt mult mai usor de condus, de administrat, sunt flexibile si mai aproape de interesele personale ale membrilor lor. Puteti face asta cat de curand puteti, daca si furnizorul cu pricina nu va incurca pentru acea restanta pentru a va da avizul favorabil la infiintare, luati-va asupra-va si acele datorii provenite din "furt" care v-ar reveni si in cateva luni va veti linisti.
Altfel chestiunea poate dura si ani de zile....sa stati fara utilitati atata timp?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu dalkia claudia_pana claudia_pana Buna dimineata, Ma numesc Pana Claudia, locuiesc in Ploiesti si m-am lovit de urmatoarea problema: Anul trecut (2009), in luna august ni s-a oprit ... (vezi toată discuția)
Datorie radet vasilemb vasilemb Buna ziua, Sunt proprietar intr-un bloc unde nu exista inca o Asociatie de Proprietari, iar contractul cu RADET este incheiat pe numele unui locatar. Recent ... (vezi toată discuția)
Restantier mozagabriele mozagabriele Buna seara! Avem la asociatia noastra de proprietari o situatie ciudata: avem un locatar cu o restanta de peste 4200 RON. OK! Nimic nou pana aici! Ii vom ... (vezi toată discuția)