avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imprumut persoana fizica...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imprumut persoana fizica...

Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Vreau sa ii acord unei cunostinte un imprumut (fara dobanda). Cum sa procedez pentru a fi totusi acoperita. Chitanta de mana cu martori e valabila?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: abcabc , utilizator 10:13, 3 Martie 2011
nicidecum. intocmiti un contract de imprumut, pe care il semnati atat dvs, ca si creditor, cat si debitorul. acesta are forta probanta in instanta, in situatia in care, veti ajunge la un conflict privind acest imprumut, in timp ce, chitanta de mana, poate fi sau nu o proba indubitabila in instanta.
Acest contract trebuie legalizat la notar?
ca atare la cele exprimate de dvs:
in situatia in care acordati un imprumut fara dobanda,chiar daca este sub forma de chitanta, ca sa va protejati de o eventuala neplacere,va sugerez urmatoarele:
-respectiva chitanta(contract)sa fie scrisa personal,olograf de cdel pe care il imprumutati
-mentionati durata imprumutului "in concreto"
-mentionati atat in cifre cat si in litere suma de bani imprumutata
-mentionati toate datele de identificare;pentru siguranta,solicitati si o copie dupa actul de identitatea respective persoane si atasati copia la chitantaI(act)
in caz de neplata, mentionati ca se obliga a va achiat dobanda legala+50% din dobanda(este maximum permis de legislatie in acest tip de imprumut)
in rest, va sugerez sa meditati de cateva ori inainte de a recurge la o asemenea tranzactie.....
nu este necesar legalizarea respectivului act la notar;este suficient, pentru a demonstra acordarea imprumutului, cele susmentionate.
Si cati martori ar fi bine sa fie de fata? Se vor preciza si datele lor?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut IRINA ANGELA IRINA ANGELA Buna seara Am imprumutat pe cineva cu o suma de bani si vrea sa o returneze dupa 3 luni de zile. Ce document se poate face prin notariat prin care persoana ... (vezi toată discuția)
Imprumut banesc POMPILLIA POMPILLIA Recent am avut posibilitatea sa imprumut o suma importanta de bani de la o ruda, suma pe care o sa o returnez in rate in termen de un an in conditiile pe care ... (vezi toată discuția)
Contract de imprumut Rhiann Rhiann Buna! Acum un an si 9 luni am facut un contract de imprumut legalizat la notar cu un camatar.Oferindu-mi suma x pe o perioada de 3 luni.Eu in respectivele luni ... (vezi toată discuția)