avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Contract de imprumut
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Contract de imprumut

Buna! Acum un an si 9 luni am facut un contract de imprumut legalizat la notar cu un camatar.Oferindu-mi suma x pe o perioada de 3 luni.Eu in respectivele luni care nu am platit suma imprumutata i-am platit o dobanda de 10% din suma imprumutata(neoficial fara chianta sau ceva similar).Urmand peste o saptamansa sa-i platesc suma totala,dar intrebarea mea este actul care l-am incheiat la notar mai are valabilitate?sau daca are valabilitate care este procedura care ar trebui sa o urmez pentru anularea contractului de imprumut? .Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Rhiann , utilizator 20:22, 4 Aprilie 2011
Dupa trecerea termenului de 3 luni de la data incheierii contractului de imprumut la notar curge un termen de 3 ani, numit termen de prescriptie in care creditorul (camatarul) va poate actiona in judecata pentru plata datoriei. De vreme ce nu ati primit nicio chitanta pentru sumele platite pana acum, aceasta actiune o poate face pentru intreaga suma mentionata in contract, d-voastra neavand posibilitatea dovedirii sumelor deja platite. Daca trece termenul de 3 ani si nu va actioneaza in instanta, i se prescrie dreptul de a mai cere obligarea d-voastra pe calea unei actiuni judecatoresti la plata sumei imprumutate. Din cate stiu insa, astfel de persoane nu recurg intotdeauna la caile legale de recuperare a datoriilor.
Puteti sa initiati o actiune in anularea contractului, insa aceasta trebuie timbrata la valoare, potrivit dispozitilor Legii 146/1997. Mai ramane sa gasiti si motivele pentru care ar fi nul sau anulabil acest contract, lucru cam greu de doveit, cata vreme actul a fost incheiat in fata unui notar.

Succes!
Contractul este valabil pe o perioada nedeterminata, insa poate sa intervina prescriptia dupa trecerea a 3 ani de la data in care va-ti obligat sa restituiti suma de bani. Nu cred ca imprumutatorul va astepta sa intervina prescriptia.
Totodata nu pot sa va sfatuiesc cum sa anulati un contract incheiat la notar, fara sa il vad. Aveti sanse foarte mici sa-l anulati.
contractul nu se anuleaza odata cu achitarea datoriei, imprumutul se stinge
cand returnati suma imprumutata, faceti chitanta de predare a banilor, cf contract de imprumut incheiat la data de.. la notarul x. apoi poate da si o declaratie ca nu mai aveti datorie fata de el si nici el nu mai are alte pretentii de la dvs
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2011
gi-jane2, moderator
Am fost astazi la un notar..si mi-a recomandat sa inchei un act cu el la notar precum suma datorata a fost achitata,sa am o mica garantie pe "mai tarziu" .Urmand sa incheiem contractul si am sai solicit si al 2-lea exemplar de contract de la el (al 3-lea fiind la notar).Va multumesc pentru sfaturi..din nou mi-ati raspuns prompt si gentil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imprumut cu chitanta de mana vlad ionescu vlad ionescu Am imprumutat suma de 10.000 euro in 06.2008 cu chitanta de mana, scrisa si semnata de catre imprumutat in prezenta unui martor care deasemenea a semnat ... (vezi toată discuția)
Imprumut intre doua persoane fizice acordat fara acte - astept raspunsuri! floristiclete floristiclete Am postat acum cateva zile intr-un subiect gresit asa ca revin cu inca cateva intrebari. Am inteles ca ma pot judeca cu persoana dar eu sper ca nu ajungem la ... (vezi toată discuția)
Promosiune vanzare-cumparare locuinta l112/95 mihai.iuha mihai.iuha Stimati utilizatorii rog o indrumare. Am avut o intelegere cu propietaru inainte sa cumpere locuinta (1998), in baza L 112/95, ca dupa trecere a 10 ani ... (vezi toată discuția)