avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Transfer ipoteca - am vreo sansa?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Transfer ipoteca - am vreo sansa?

Buna ziua!

Va rog frumos sa imi spuneti daca am vreo sansa in urmatoarea situatie:

Am cumparat o casa in timpul casatoriei, cu credit ipotecar pe 30 de ani si banii din vanzarea unui apartament cumparat pe numele meu de catre parintii mei, inainte de casatorie.
In acest moment de-abia am inceput procesul de divort, sotul a amanat primul termen ca sa nu plece din casa, iar eu deja nu il mai suport si vreau sa incerc sa mut ipoteca de pe aceasta casa pe un alt apartament, proprietatea parintilor mei.
Sotul meu a solicitat in cererea reconventionala partajarea acestui imobil 50-50%.
Casa a valorat 115000 EUR, creditul ipotecar este de 36000 de EUR din care am achitat pana acum doar 1000 EUR (18 rate )iar restul au fost bani de la parintii mei si vanzarea apartamentului (63000 EUR apart +16000 EUR parintii mei)

Credeti ca in aceste conditii as putea sa sustin in instanta, la partaj, ca imobilul este al meu 100% (sotul meu nu mai plateste de 2 luni ratele la casa, de cand am depus actele de divort) si sa ii spun sa plece din casa?
Se poate ataca acest transfer de ipoteca, in conditiile in care suntem casatoriti inca, prima infatisare va fi de-abia pe 29 mai si cu siguranta mai primesc un termen la toamna? E mai bine sa fac miscarea asta dupa pronuntarea hotararii definitive de divort sau e totuna daca o fac acum?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 22:37, 26 Aprilie 2009
Nu cred ca puteti face transferul asa usor... Ar fi posibilitati de ocolire care ar fi mai bune insa... V-ar ajuta sa ramnana al dv. imobilul.
Aveti cum demonstra cine a platit si din ce bani?
Ati avut bunurile comune sau nu in timpul acesta?
Avocatul dv. ce va spune?
Puteti demonstra de unde au venit acei bani?
Daca dovediti toate astea, atunci aveti sanse. Oricum, sa va luati avocat, nu e usor de demonstrat. Daca aveti deja, inteleg ca v-a explicat deja toate astea, corect? Ca si de ce anume nu se putea ca sotul sa fie evacut pana acum...
Multumesc pentru raspuns.

Am luat creditul ipotecar de la banca unde sunt angajata, rata la casa mi se retine automat la o zi de la virarea salariului in cont. De 20 de luni mi se retine astfel rata la acest credit.
Bunurile comune - pot sa spun ca m-am mutat in noua casa cu mobila veche de la apartament pe care mi-a cumparat-o tatal meu si ca aici de-abia am mai reusit sa ne punem niste pavele in curtea din spate si sa ne facem o bucatarie, tot cu bani de la tatal meu.
Salariul meu este cu aprox 40% mai mare decat al sotului si eu am suportat majoritatea cheltuielilor casei.
nu am vorbit cu avocatul meu aspectul acesta pentru simplul fapt ca ezit sa fac pasul asta - si mie mi se pare greu de realizat.
Din acest motiv v-am scris, m-am gandit ca unul dintre dumneavoastra s-a mai confruntat cu o astfel de situatie si mi-ar arata daca e o cale gresita sau am o sansa.
Pai se poate, dar daca nu ne raspundeti nla intrebari, nu putem analiza..
Oricum, cel mai bine face analiza avocatul, caci cunoaste mai bine aspectele etc.
andreeavtz a scris:

Am cumparat o casa in timpul casatoriei, cu credit ipotecar pe 30 de ani si banii din vanzarea unui apartament cumparat pe numele meu de catre parintii mei, inainte de casatorie.
In acest moment de-abia am inceput procesul de divort, sotul a amanat primul termen ca sa nu plece din casa, iar eu deja nu il mai suport si vreau sa incerc sa mut ipoteca de pe aceasta casa pe un alt apartament, proprietatea parintilor mei.
Sotul meu a solicitat in cererea reconventionala partajarea acestui imobil 50-50%.
Casa a valorat 115000 EUR, creditul ipotecar este de 36000 de EUR din care am achitat pana acum doar 1000 EUR (18 rate )iar restul au fost bani de la parintii mei si vanzarea apartamentului (63000 EUR apart +16000 EUR parintii mei)

Credeti ca in aceste conditii as putea sa sustin in instanta, la partaj, ca imobilul este al meu 100% (sotul meu nu mai plateste de 2 luni ratele la casa, de cand am depus actele de divort) si sa ii spun sa plece din casa?
Se poate ataca acest transfer de ipoteca, in conditiile in care suntem casatoriti inca, prima infatisare va fi de-abia pe 29 mai si cu siguranta mai primesc un termen la toamna? E mai bine sa fac miscarea asta dupa pronuntarea hotararii definitive de divort sau e totuna daca o fac acum?

1. Stimată doamnă, în primul rând dacă sunteţi reclamantă într-un proces de divorţ şi soţul dv. - prin cererea reconvenţională - a solicitat partajul bunurilor comune, în cazul în care acţiunea de divorţ este în stare de judecată, cererea reconvenţională se va disjunge şi se va judeca separat.
2. Cu privire la partaj, dacă puteţi face dovada faptului că din valoarea de 115.000 Eur, 16.000 Eur provin de la părinţii dv., iar 63.000 Eur provin din vânzarea unui alt apartament al dv., achiziţionat înainte de căsătorie, în acest caz partajul se va face numai cu privire la diferenţa de 36.000 Eur, bani care au fost obţinuţi dintr-un credit ipotecar angajat în timpul căsătoriei, credit care a folosit ambilor soţi pentru achiziţionarea acestui bun comun.
Puteţi solicita instanţei să se constate că bunul vă aparţine 100%, dar acţiunea vi se va respinge! Astfel că, vă recomand să angajaţi un avocat, să-i expuneţi întreaga problemă, să-i arătaţi actele pe care le aveţi în dovedirea pretenţiilor dv. şi să procedaţi la un partaj pe suma de 36.000 Eur, care constituie o datorie comună a soţilor, chiar dacă ratele au fost achitate numai de către dv., dar în timpul căsătoriei. Aici, oricum problema comportă discuţii mai ample numai pe baza probelor pe care le aveţi.
Pe un astfel de forum, a da răspunsuri bazate pe presupuneri, în cazul dv. detaliile oferite nu pot conduce decât la presupuneri..., nu vă folosesc şi pierdem şi noi timpul şi dv. citind mesajele noastre care, poate că nu au nimic în comun cu toată problematica speţei dv.
Aşa că, vă recomand ca în cazul în care doriţi răspunsuri concrete să oferiţi detalii, altfel vom discuta pe o temă generală dată ..........................;)
Nu puteţi schimba ipoteca pusă pe imobilul bun comun cu o ipotecă pe un alt bun imobil, decât cu acordul soţului coproprietar şi al băncii, în condiţiile impuse de bancă!;)
Nu-i tocmai asa, ca lucrurile se pot face indirect si se rezolva! Fara niciun acord, nimic! Si capata si bunul 100% si tot!
POate-si face si o finantare mai buna a creditului!
Ideea e ca poate ne spune si noua situatia...

Oricum, vad ca doamna e angajata la o banca, sigur ca stia ca nu se schimba imobilele de sub ipoteca asa, cu una cu doua! Ori esti destept sa gasesti o cale... ori ramai asa, cu ipoteca pe ce e!
Probabil ca doamna stie deja o cale de a schimba ipoteca de pe una pe alta... nu asta e problema!

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj credit refinantat -urgenta cardamisa cardamisa m-am casatorit in mai 2001 si in oct 2001 am avut un copil. In 2003 am luat un credit ipotecar pe 15 ani de la banca unde eram angajata . in sept 2006 am ... (vezi toată discuția)
Divort Mihai25 Mihai25 Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)