avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 939 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Transfer ipoteca - am vreo sansa?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Transfer ipoteca - am vreo sansa?

Buna ziua!

Va rog frumos sa imi spuneti daca am vreo sansa in urmatoarea situatie:

Am cumparat o casa in timpul casatoriei, cu credit ipotecar pe 30 de ani si banii din vanzarea unui apartament cumparat pe numele meu de catre parintii mei, inainte de casatorie.
In acest moment de-abia am inceput procesul de divort, sotul a amanat primul termen ca sa nu plece din casa, iar eu deja nu il mai suport si vreau sa incerc sa mut ipoteca de pe aceasta casa pe un alt apartament, proprietatea parintilor mei.
Sotul meu a solicitat in cererea reconventionala partajarea acestui imobil 50-50%.
Casa a valorat 115000 EUR, creditul ipotecar este de 36000 de EUR din care am achitat pana acum doar 1000 EUR (18 rate )iar restul au fost bani de la parintii mei si vanzarea apartamentului (63000 EUR apart +16000 EUR parintii mei)

Credeti ca in aceste conditii as putea sa sustin in instanta, la partaj, ca imobilul este al meu 100% (sotul meu nu mai plateste de 2 luni ratele la casa, de cand am depus actele de divort) si sa ii spun sa plece din casa?
Se poate ataca acest transfer de ipoteca, in conditiile in care suntem casatoriti inca, prima infatisare va fi de-abia pe 29 mai si cu siguranta mai primesc un termen la toamna? E mai bine sa fac miscarea asta dupa pronuntarea hotararii definitive de divort sau e totuna daca o fac acum?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Ileana Schwarz , Avocat 22:37, 26 Aprilie 2009
Nu stiu nici o cale, nu lucrez la departamentul de credite si nici nu e asa de usor sa discuti o astfel de solutie cu cineva din banca - mi-e si rusine sa le spun ce mi se intampla, doar la Resurse Umane a trebuit sa discut cu cineva care mi-a eliberat adeverinta de salariat. Nu stiu nici pe ce baza legala banca ar accepta de la un angajat un astfel de transfer.
Ieri avocatul meu mi-a spus sa cer partaj pe 85% adica 70 % contributia proprie + 15 % partea din creditul ipotecar. Deasemenea divortul este din culpa exclusiva deoarece sotul meu are o relatie extraconjugala de peste 9 luni cu o colega de serviciu. In momentul in care l-am descoperit a inceput sa imi ceara jumatate de casa, masina si copilul.
Asa a formulat si capetele actiunii de divort: sa i se incredinteze lui copiilul - o fetita de 4 ani, sa i se plateasca pensie alimentara de catre mama, daca nu i se incredinteaza a specificat si perioadele de vizitare si a solicitat partajarea 50-50 a masinii si a casei. Masina e luata in leasing de un an si avocatul meu a spus ca nu e cazul sa o luam in discutie iar la casa mi-a spus sa nu fac acest lucru (transferul de ipoteca) ci sa solicit acest procent de 85%.
Problema cea mai mare este ca acest om nu vrea sa plece din casa, ma hartuieste fizic si psihic, imi face poze la patul nefacut, la vasele nespalate din chiuveta, ma ameninta ca are hartii prin care va demonstra ca nu sunt in stare sa imi cresc copilul si ca la fel de neputincioasa este si restul familiei mele.
Nu sunt nici eu o fire calma si am devenit mai stresata si emotiva decat de obicei si nu stiu ce sa mai fac ca sa plece odata.
Incerc sa ma impac cu ideea ca pana nu se termina totul nu va pleca si ca trebuie sa ma linistesc.
Mi s-a spus ca aceste lucruri nu au deloc valoare la tribunal si ca reprezinta doar un instrument de santaj.
Nu m-am gandit sa fac o refinantare mai buna pentru ca am o dobanda preferentiala la acest credit care la momentul de fata este la jumatate fata de piata. Nu am o solutie de a schimba iopteca decat cu apartamentul parintilor mei, chiar tatal meu a discutat acest lucru, dar in acest moment nu stiu daca mi-ar accepta banca schimbul imobilului ipotecat.
Nu stiu nici daca merita sa imi implic parintii in asa ceva si sa pun per casa lor o ipoteca si apoi sa nu rezolv nimic la partaj.
De aceea v-am scris, in speranta ca imi puteti spune daca o astfel de solutie poate fi atacata in instanta de ceallta parte si sa imi vand si casa si sa raman si cu ipoteca pe cea a parintilor.
Nu pot sa fiu desteapta si sa gasesc singura o cale, am incercat, m-am sfatuit cu avocatul , cu parintii, v-am scris dumneavoastra. Atata pot sa fac.
Va multumesc mult.
Nu vă sfătuiesc, chiar dacă banca ar fi de acord cu schimbarea imobilului ipotecat cu altul, al părinţilor, să o faceţi atâta timp cât nu ştiţi ce soluţie se va obţine la partaj!
ATENŢIE! Este posibil ca instanţa să vă dea la partaj doar 50%, să rămâneţi şi cu ipoteca de plată iar soţul să se facă nevăzut. Eu vă recomand ca întâi să terminaţi cu divorţul, apoi cu partajul şi, în funcţie de ce aţi obţinut să găsiţi o soluţie pentru rezolvarea mai bună a problemei dv.
Uneori, lucrurile trebuie făcute într-o anumită ordine, pentru că altfel este posibil să le amestecaţi şi să pierdeţi mai mult decât v-aţi fi aşteptat.
Dacă aveţi avocat, să înţeleg că nu aveţi încredere în el? În cazul acesta, vă recomand să mergeţi cu toate actele la un alt avocat pentru o consultaţie juridică şi să-i cereţi o părere cu privire la modul în care ar trebui să procedaţi în continuare. Astfel, pe baza înscrisurilor, veţi avea 2 opinii diferite sau identice...totuşi, vi se vor clarifica anumite aspecte ................. ;)
buna ...
Am un credit ipotecar pe 35 de ani pe un apartament cu o camera (59000 franci la banca romaneasca)...As dori sa stiu daca pot sa mut ipoteca de pe acest apartament pe apartamentul parintilor(apartament cu 2 camere), ptr ca sa il pot schimba cu un alt apartament..
va multumesc anticipat , cu speranta ca voi gasi raspuns la dumneavoastra...
Imi pare rau ca trebuie sa va atrag atentia ,dar o fac!pentru ca m-am enervat.
Daca aveti avocat si l-ati platit aveti dreptul sa fiti lamurita asupra variantelor pe care le aveti si asupra modului in care este posibil sa se rezolve dosarul.
Daca sotul va agreseaza..( nu intru in detalii) dar exista posibilitatea de a-l evacua!si acest aspect trebuia sa vi-l prezinte tot avocatul pe care l-ati angajat. Iertati-ma, si dvs. si colegul meu avocat, dar este inadmisbil ca dvs. sa cautati raspunsuri pe forum cand treaba avocatului tocmai asta e!

Colegii mei v-au aratat bunavointa cand au incercat sa va ajute dar eu ma revolt intrucat aveti un dosar si un avocat, De ce nu reusiti sa va revoltati si dvs.ca doar e logic: platiti pe cineva tocmai pentru ca vreti sa primiti un ajutor calificat si sa rezolvati o problema ...aveti dreptul sa primiti toate raspunsurile din lume daca l-ati platit pe omul ala!
Mergeti si discutati cu el.

succes
av. Ileana Schwarz

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)
Partaj credit refinantat -urgenta cardamisa cardamisa m-am casatorit in mai 2001 si in oct 2001 am avut un copil. In 2003 am luat un credit ipotecar pe 15 ani de la banca unde eram angajata . in sept 2006 am ... (vezi toată discuția)
Divort Mihai25 Mihai25 Buna ziua, sunt in divort si am apartamentul ipotecat , ipoteca semnata si de sotia mea , am facut creditul de comun acord,acum cativa ani. Daca se ajunge la ... (vezi toată discuția)