Din cite am inteles, nu prea se poate.
Eu am vrut sa fac testament (mama sa-mi lase apartamentul, sora decedata, mai erau cumnatul si copiii, pina la urma lor le ramine tot, dar vroiam sa scutesc discutiile de dupa ...) si notarul mi-a spus ca testamentul poate fi atacat oricum. Asa ca am facut act de vinzare-cumparare.
Asta pina iti raspunde un avocat/notar. Poate s-a mai schimbat ceva intre timp
Testamentul il puteti scrie in totalitate, data si semna de mina dumneavoastra (testament olograf) sau puteti apela la un notar public, care sa il investeasca pentru autentificare (testament autentic). De asemenea, mai exista si o forma intermediara intre testamentul olograf si cel autentic si anume, testamentul mistic (secret). Testamentul secret este un testament semnat de mina testatorului, strins si sigilat, prezentat judecatoriei in vederea efectuarii formalitatilor pentru suprascriere. Testementul secret poate fi folosit si de persoane care nu stiu sa scrie si sa citeasca, deoarece aceste testament care e prezentat judecatoriei poate fi scris atit de testator – de mina sau cu mijloace mecanice- cit si de orice alta persoana.
In tara noastra descendentii de orice grad, copii dumneavoastra beneficiaza de o Rezerva succesorala, care este stabilita de lege. Rezerva succesorala este acea parte din patrimoniul celui care lasa mostenirea la care mostenitorii au dreptul in virtutea legii, chiar impotriva vointei defunctului, manifestata prin donatii in timpul vietii sau testamente pentru cauza de moarte.
Copii sunt mostenitori rezervatari si rezerva lor, fiind doi copii, este de 2/3 din mostenire, ceea ce inseamna 1/3 pentru fiecare copil. De restul mostenirii puteti dispune cum doriti si sa dati cui vreti, chiar si unui copil mai mult.
Daca acea constructie din oras valoarea cu mult peste cea din mediul rural si i se incalca dreptul de rezerva a celuilalt copil, de 1/3 din valoarea toatala a mostenirii, acesta va avea dreptul sa solicite reductiunea execsiva care i-a incalcat rezerva.
De asemenea, mare atentie ca forma testamentului este separata (interzicerea testamentului conjuctiv). Legea nu permite ca doua sau mai multe persoane sa testeze prin „acelasi act” una in favoarea celeilalte sau in favoarea unei a treia persoane (art. 857 C civ). Asemenea testamente numite si conjuctive sunt interzise pentru ca pluralitatea de parti ar conferi testamentului character contractual si deci irevocabil prin vointa unilaterala. In practica s-a pus problema sotilor. Acest fel de testament care este opera comuna a mai multor persoane , in care dispozitiile sunt contopite in acelasi context se sanctioneaza cu nulitatea absoluta. In literature si practica judecatoreasca s-a precizat ca testamentul nu e conjunctiv daca doua sau mai multe persoane testeaza pe aceeasi coala de hirtie, daca actele de dispozitie sunt distincte, valabile in sine si semnate separate, exprimind fiecare vointa unei singure persoane.
Cel mai bine, fiecare sot isi va face testamentul sau separat, in conditiile de forma si fond stabilite de lege (testament olograf, autentic sau mistic), fara a incalca rezerva succesorala de 1/3 din mostenire a nici unui copil.