La tara la parintii mei pe strada vecinii de vis a vis isi lasa masinile in drum si eu vrand sa ies de pe rampa era si noroi si zapada am accelerat sa nu raman impotmolita (precizezx ca aveam carnetul de o luna) am lovit usa din spate de la dacia vecinului. L-am chemat i-am aratat si mi-a zis ca nu are nimic ca oricum trebuie sa isi repare si pragurile si ne intelegem ulterior dar eu i-am spus ca masina nu era parcata tocmai regulamentar si a zis ca a parcat Calin (viitorul ginere). Dupa 2 lunii a venit la mine si mi-a zis ca reparatia a costat 3 milioane si i-am zis ca avea nr meu de tel si trebuia sa ma sune sa ma intrebe daca sunt de acord fiind ii spusesem ca este un shrot in satul in care stau eu si aduc usa de dacie cu 50 lei. Oricum am refuzat sa ii dau atatia bani, si sotul meu i-a zis ca de ce nu a facut o hartie amiabila si sa mearga cu asigurarea.
Eu e vreau sa stiu e cine are cea mai mare parte din vina : eu ca l-am lovit (la opel nu se vede nici macar o zgarietura) sau el ca avea masina parcata neregulamentar si si-a reparato fara acte si fara dovada sau hartie amiabila?
Atata vreme cat nu exista o interdictie in acest sens autovehiculele pot fi parcate pe drumul public. Vecinul dumneavoastra poate avea culpa doar daca a incalcat o prevedere a codului rutier privind parcarea. Nu cunosc detalii privind locul accidentului si in aceste conditii nu pot sa ma pronunt asupra culpei. Daca ati fi incheiat un constat amiabil prroblema s-ar fi rezolvat la societatea de asigurari.
Pentru ca dumneavoastra ati accelerat si ati lovit masina, iar vecinul si-a parcat masina necorespunzator, culpa poate fi comuna. Trebuie insa sa va asigurati ca vecinul a parcat intr-adevar ilegal, altfel culpa va apartine in totalitate.
Va multumesc pentru raspuns dar nu inteleg la ce sae rezuma culpa comuna? Si e un drum de tara si masina era parcata pe banda de mers de 2 zile. a recunoscut chiar proprietarul. Si as ave3a si martori cum ca isi parcheaza atat remorca , cele doua masini mici si tractorul nu pe marginea drumului chiar in sosea. Oricum consider cazul inchis deoarece nu mai zice nimic si am banuiala ca nu are asigurare la masina deoarece umbla cu ea doar prin sat si probabil nici verificarea tehnica.
Culpa comuna conform costatului amiabil , inseamna ca amandoi ati incalcat o interdictie absoluta sau relativa si fiecare va plati celuilalt jumatate din contravaloarea reparatiei. El are si vina de a fi reparat masina fara documente si in cazul instantei nu ar avea cu ce dovedi ca a fost victima unui accident. Daca va da in judecata va trebui sa aduca si un deviz de reparatie si un act de constatare de la asiguratorul dv. Cum pana acum nu a venit cu asemenea documente nu stiu cine i le va mai da de acum incolo. Asa ca lasati timpul sa treaca. E un sfetnic bun pt toti.