avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 472 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Act constitutiv sub semnatura privata_SRL-D
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Act constitutiv sub semnatura privata_SRL-D

Buna ziua,
Imi poate garanta cineva ca actul constitutiv pentru un SRL-D (sau SRL) poate fi si sub semnatura privata (fara a fi nevoie de vreun notar sau avocat/jurist)?
Care este diferenta intre statut si act constitutiv? Daca exista

Astept un raspuns foarte competent care isi asuma ceea ce spune legea.

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: claudia_d , utilizator 16:08, 28 Februarie 2011
actul constitutiv al societatii este un act autentic, se elibereaza de ORC si pe el semneaza judecatorul delegat care aproba infiintarea sau directorul institutiei. statutul societatii este actul care arata forma de organizare a societatii (SRL SA) si obiectul de activitate principal, precum si cele secundare.
Din Legea 31/1990, republicata 2:
"Art. 5. - (1) Societatea în nume colectiv sau în comandită simplă se constituie prin contract de societate, iar societatea pe acţiuni, în comandită pe acţiuni sau cu răspundere limitată se constituie prin contract de societate şi statut.
(2) Societatea cu răspundere limitată se poate constitui şi prin actul de voinţă al unei singure persoane. În acest caz se întocmeşte numai statutul.
(3) Contractul de societate şi statutul pot fi încheiate sub forma unui înscris unic, denumit act constitutiv.
(4) Când se încheie numai contract de societate sau numai statut, acestea pot fi denumite, de asemenea, act constitutiv. În cuprinsul prezentei legi, denumirea act constitutiv desemnează atât înscrisul unic, cât şi contractul de societate şi/sau statutul societăţii.
(5) În cazurile în care contractul de societate şi statutul constituie acte distincte, acesta din urmă va cuprinde datele de identificare a asociaţilor şi clauze reglementând organizarea, funcţionarea şi desfăşurarea activităţii societăţii.
(6) Actul constitutiv se încheie sub semnătură privată, se semnează de toţi asociaţii sau, în caz de subscripţie publică, de fondatori. Forma autentică a actului constitutiv este obligatorie atunci când:
a) printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se află un teren;
b) se constituie o societate în nume colectiv sau în comandită simplă;
c) societatea pe acţiuni se constituie prin subscripţie publică.
(7) Actul constitutiv dobândeşte dată certă şi prin depunerea la oficiul registrului comerţului."
Cred ca din aceste prevederi aveti toate datele necesare pentru a va lamuri.
Dupa cum vedeti, forma autentica este obligatorie numai in anumite cazuri, expres specificate de lege.
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
cristinan44, utilizator
nu este obligatoriu ca actul constitutiv pentru un SRL sa fie autentificat de un notar sau cu data certa ca continut de un avocat daca aveti incredere in asociati, mai ales la asociat unic fondator .

ONRC prevede conditiile inmatricularii societatii , problema este daca asociatii isi recunosc semnatura de pe actul constitutiv incheiat chiar daca exista specimen de semnatura dat la notar .

daca dvs. respectati legea atunci mergeti la un avocat care sa va faca continutul documentului sau din motive financiare rugati pe cineva sa va ajute cu un model.
ONRC percepe un tarif de 350-450 lei pentru concepere si redactare act constitutiv.
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
doradragan, utilizator
Multumesc frumos!
Multumesc celor care mi-au raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare firma - declaratie la notar Cati L. Cati L. Buna ziua, Daca unul din asociati este din alt oras decat Bucuresti, unde se va infiinta firma, este obligat sa vina la Bucuresti sa dea declaratia la ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv cool123 cool123 va rog sa imi raspundeti si mie la o intrebare. societatile comerciale care au statut sau alta forma de infiintare in baza legii 31/90 ,sunt obligati sa isi ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv - notariat GABRIELDUMITRIU GABRIELDUMITRIU Pentru infiintarea unei firme actul constitutiv trebuie semnat de un notar? (vezi toată discuția)