avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce raspundere am eu daca hotul care fura de la mine ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce raspundere am eu daca hotul care fura de la mine moare curentat pe proprietatea mea?

Am o proprietate formata din casa, garaj si gradina, situate intr-o zona unde exista multi oameni fara serviciu. Eu nu locuiesc acolo. Saptamana trecuta mi s-a spart garajul de doua ori si s-au furat diferite obiecte. Garajul s-a spart noaptea pentru ca la casa respectiva locuieste mama mea care este pensionara si deci proprietatea nu este lasata singura niciodata. Mai mult: este imprejmuita cu gard si poarta se inchide cu cheia. De asemenea am caine de paza in curte dar se pare ca in cazul acestor hoti nu este eficient. Am anuntat politia dar ca de obicei, dau neputinciosi din umeri. Nu stim care este motivul. Intrebare: daca pun curent electric in jurul proprietatii si hotul moare electrocutat, ce se intampla? Cum pot sa ma apar de astfel de exemplare?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
in primul rand nu este legala montarea unui gard electric care sa va apere, pentru ca legislatie va baga pe dvs la raspundere pentru decesul hotului.pt hot vor raspunde mostenitorii, daca sunt daune materiale, iar dvs raspundeti pt decesul acestuia. montati mai bine camere de supraveghere si lumini cu senzori, este mai util pentru dvs in prinderea hotilor.
cum a spus si dn avocat, nu e bine sa va montati un gard prin care sa treaca curent.
apelati la senzori de miscare impreuna cu senzor de lumina eventual ca sa nu fie nevoie sa il activeze seara si dezactiveze dim mama dvs, ii conecati la cateva proiectoare si eventual o "sirena" gen alarma auto si ati rezolvat.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hmmm ... cred ca raspunsul trebuie nuantat.
art. 44 alin. 2 ind 1 Cod pen

Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste fapta pentru a respinge patrunderea fara drept a unei persoane prin violenta, viclenie, efractie sau prin alte asemenea mijloace, într-o locuinta, încapere, dependinta sau loc împrejmuit ori delimitat prin semne de marcare.

Din unghiul de vedere al legii penale daca gardul electrificat ar fi facut la o oarecare distanta si in interior fata de gardul care delimiteaza restul proprietatii si daca ar exista anunturi ca prin el trece curentul electric insotite de semnul acela cu capul de mort nu ati avea nici o problema.
N-ar trebui sa va apucati insa de ingradiri stil Auschwitz-Buchenwald daca nu sunteti obisnuita cu cadavrele pentru ca s-ar putea sa fiti usor socata la vederea unuia dintre nenorocitii care va fura zacand ars si afumat tocmai pe gardul d-voastra.
Cred ca ati dormi mai linistita daca urmand sfaturile de mai sus ati dota imobilul cu un sistem de alarma (cu sirena si reflectoare) care e si mai ieftin decat gardul "Auschwitz" si nici nu omoara pe nimeni.
Ultima modificare: Luni, 28 Februarie 2011
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, pentru a se evita orice fel de probleme ar fi de preferat sa folositi alarme, camere de luat vederi,etc.
Nu consider indicat ingradirea nici in interior dupa primul gard.Tot ar fi riscant...
Dincolo de toate prevederile legii penale si civile, constitutionale , care apara proprietatea care valoare sociala, sa ne gandim la faptul viata persoanei este valaoarea suprema si ca, daca un bun furat ar putea fi recuperat, fie in natura fie prin echivalent, viata unei persoane nu mai poate fi inapoiata.Cu totii ne dorim sa nu fim calcati de hoti, insa nu stiu cator persoane le-ar trece prin cap sa monteze un gard electrificat, ideea aceasta imi pare cu totul morbida.
Pana si pedeapsa capitala a fost abolita. N-ar fi pacat sa gasiti , poate nu cadavre umane carbonizate, pe gard , ci ale altor vietutioare( foste) , pasarele de exemplu?

Alte discuții în legătură

Furturi repetate gif gif Va rog ajutati-ma cu o informatie privind un modul in cate pot sa-mi apar proprietatea,avand in vedere ca stiu hotul (Il stie si politia), are dosare ... (vezi toată discuția)
Gard electrificat - raspundere pui_horatiu pui_horatiu M-ar interesa sa stiu ce raspundere am in cazul de mai jos: Am o proprietate privata, ingradita cu gard de sarma, nu locuiesc acolo, dar aveam 4 catelusi. In ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal - comentarii Laurentiu Ion Laurentiu Ion Chestiune legitimei aparari In codul actual art.44 al.2 ind.1 este stipulat clar ca: \\\"Se prezuma ca este în legitima aparare, si acela care savârseste ... (vezi toată discuția)