Cunosc un caz in care...o minora a plecta din tara cu acordul parintilor si acte egale...a disparut de la familia la care a plecat si dupa o perioada a fost gasita in Spania.Din cate am inteles de la parinti a fost arestata in Spania si in acelasi timp a fost anuntata familia la care a fost plecata uletirior cu acordul parintilor.Cum trebuie procedat?Este adevarat ca trebuie sa se duca parintii sa o ia din Spania?am inteles ca li s-a cerut si o suma destul de mare de bani 2000 de euro pentru a o putea aduce in tara...ma poate ajuta cineva cu un sfat?Multumesc
Potrivit Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Parintii trebuie sa mearga sa o ia. Suma de 2000 de euro de catre cine a fost ceruta? Organe judiciare spaniole, ambasada noastra/consulat?
Trebuie sa existe niste protocoale ,fiind 2 state membre UE cred ca fata fie v-a fii institutionalizata fie v-a fii repatriata.Depinde pentru ce fapta a fost retinuta.Adica daca a omorat pe cineva ce daca merg parintii ii da drumul ?Categoric nu.Probabil ca poate fii scoasa pe cautiune ca sa spun asa,probabil a fost fixata o amenda administrativa,trebuie cercetata cauza,eventual angajat un avocat.Cine a solicitat taxa?O terta persoana sau a fost anuntata familia de catre autoritati?De regula in astfel de cazuri parintilor li se solicita declaratii la politie.Au fost contactati de autoritatile romane?