avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... neacceptare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

neacceptare succesiune

Buna ziua,

Sint chemata in instanta pentru lamurirea succesiunii dupa sotul bunicii mele decedate in 2006, de catre fratele acestuia, adica cumnatul bunicii. Nelamurirea mea este ca exista un certificat de mostenitor pe numele cumnatului bunicii, in care este specificat astfel : " sint straini de succesiune prin neacceptare conform articolului 700 din Codul civil, XX (adica bunica ) conform declaratiei nr. ...".
Asadar ar fi fost doi mostenitori, bunica si fratele sotului sau, dar bunica nu a acceptat succesiunea unui anumit teren. Intre timp, dupa decesul bunicii au mai fost eliberate niste titluri de proprietate care fac obiectul succesiunii dupa sotul bunicii.
Ce nu inteleg eu este daca sint sau nu implicata in acesta succesiune, adica daca bunica a facut declaratie de neacceptare a unei parti din succesiune, restul proprietatilor pentru care nu e facuta nici o declaratie, ma privesc sau nu pe mine ?
multe multumiri
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:22, 2 Iunie 2008
ar trebui sa a prezentati la Judecatorie si sa solicitati la studiu dosarul, intrucat art.700 cod civil se refera la prescrierea dreptului de a accepta succesiunea si nu la renuntarea la mostenire ( prevazuta la art.696 cod civil).
in cazul renuntarii la mostenire, prin declaratie notariala, aceasta e totala , asupra intregii mosteniri, nu doar la un anumit bun determinat.
Va multumesc pentru raspuns !
Citatia pe care am primit-o este insotita de o documentatie care nu pomenste nimic despre faptul ca succesiunea a fost deschisa - la judecatorie solicitare mea de a vede dosarul este una uzuala ? Notarul la care a fost deschisa succesiunea nu doreste sa-mi arate nici un document, cineva verifica daca succesiune a fost deschisa sau trebuie eu sa dovedes la proces acest lucru ?
Va multumesc inca o data.
Cred ca ar fi mai bine sa faceti o copie a intregului dosar si sa mergeti la un avocat ca sa veseti cam cum sta situatia. Sper sa va mai permita timpul. Daca nu, cu ce documente aveti tot trebuie sa faceti un drum la un avocat.
Da, e destul de neclar...
Oricum, succesiunea e deschisa prin moartea autorului care o lasa, asa incat, nu inteleg...
Dezbaterea succesiunii o deschid rudele la notar sau in instanta...
Trebuie vazut la ce anume va referiti dv. si actele in cauza.
In cazul dvs trebuie sa vada un avocat actiunea si actele.
Cautati un avocat in localitatea in care locuiti in vederea unei consultatii juridice pe baza actelor.Trebuie vazute actele.

Alte discuții în legătură

Proces succesiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu de catre [b]cine[/b] se poate face succesiunea in urmatoarea situatie: In urma decesului bunicului meu in anul 1984,bunica a ... (vezi toată discuția)
Succesiune problema si certificat de mostenitor anulat partial anca_g anca_g Buna ziua! In speranta ca ma puteti ajuta cu un raspuns, va detaliez urmatoarea problema: Bunicii sotului meu pe linie paterna au patru copii. Bunicul, ... (vezi toată discuția)
Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost despăgubită? Marius-Toader Marius-Toader Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost despăgubită? Bună ziua! Bunica mamei mele (străbunica mea) a avut 3 frați. În urma succesiunii ... (vezi toată discuția)