Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost despăgubită?
Bună ziua!
Bunica mamei mele (străbunica mea) a avut 3 frați. În urma succesiunii după părinții lor s-a împărțit averea, bunicii mamei revenindu-i o bucată de pământ (7000 mp). Ceilalți frați ai bunicii au primit și ei alte terenuri, sulte, loc în curtea părintească, casa părintească etc.
Problema actuală este cu nepoții unui frate al străbunicii. Acel frate a primit o sultă destul de consistentă (câteva zeci de mii de lei în anii 80') pe lângă alte câteva terenuri.
Să revenim în prezent.
Bunica a decedat înaintea bunicului, deci bunicul a moștenit-o pe bunica.
Bunicul i-a lăsat testament mamei mele, ca să primească toate bunurile mobile și imobile ce se găsesc în patrimoniul lui.
A murit și bunicul tot înainte de Revoluție.
Mama mea este moștenitoarea bunicului prin testament. Mama a fost înfiată fără acte, nu e rudă de sânge cu bunicii ei, am înțeles că e moștenitoare testamentară.
Acum nepoții acelui frate al bunicii mamei mele doresc să primească drepturile după acel teren de 7000 mp al bunicii.
Dacă ruda lor a fost despăgubit la vremea aceea, a primit totuși o sultă generoasă, mai au dreptul să vină în dreptul terenului bunicii?
Da, au dreptul.
Ei au primit sulta când s-a dezbătut succesiunea după strabunici, pentru împărțirea averii de la aceștia.
Acum este vorba despre o alta moștenire: cea a bunicii.
Înțeleg ca bunicii nu au avut copii.
Bunica nu i-a lăsat testament bunicului și ca atare, la moștenirea bunicii vor veni bunicul (ca soț supraviețuitor) si rudele bunicii: fratii/surorile în viața la decesul bunicii și nepoții de la frații care au decedat înaintea bunicii.
Deci nu e bunicul unic moștenitor, iar ceea ce i-a lăsat mamei prin testament este doar cota lui parte.
Am revenit cu o întrebare. Încă nu e clarificată situația, dar mama mea dorește să plătească impozitul la acest teren.
Poate solicita un certificat pe calitate de moștenitor? Dacă da, ce acte sunt necesare: testamentul + certificatul de moștenitor + certificatul de deces al bunicului?
Trebuie să fie prezenți și ceilalți eventuali beneficiari?
Nu ii trebuie certificat de calitate de moștenitor, ca să plătească impozitul. Primăria ii ia banii fără probleme.
Daca vrea neapărat, poate obține un certificat de calitate de moștenitor dupa bunic, dar nu vad la ce ajuta.
Certificatul de calitate de moștenitor nu este act de proprietate. Iar după cum am spus mai sus, mama dvs moștenește doar cota bunicului.