avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost despăgubită?

Mai au dreptul la moștenire dacă ruda lor a fost despăgubită?

Bună ziua!
Bunica mamei mele (străbunica mea) a avut 3 frați. În urma succesiunii după părinții lor s-a împărțit averea, bunicii mamei revenindu-i o bucată de pământ (7000 mp). Ceilalți frați ai bunicii au primit și ei alte terenuri, sulte, loc în curtea părintească, casa părintească etc.
Problema actuală este cu nepoții unui frate al străbunicii. Acel frate a primit o sultă destul de consistentă (câteva zeci de mii de lei în anii 80') pe lângă alte câteva terenuri.

Să revenim în prezent.
Bunica a decedat înaintea bunicului, deci bunicul a moștenit-o pe bunica.
Bunicul i-a lăsat testament mamei mele, ca să primească toate bunurile mobile și imobile ce se găsesc în patrimoniul lui.
A murit și bunicul tot înainte de Revoluție.
Mama mea este moștenitoarea bunicului prin testament. Mama a fost înfiată fără acte, nu e rudă de sânge cu bunicii ei, am înțeles că e moștenitoare testamentară.
Acum nepoții acelui frate al bunicii mamei mele doresc să primească drepturile după acel teren de 7000 mp al bunicii.

Dacă ruda lor a fost despăgubit la vremea aceea, a primit totuși o sultă generoasă, mai au dreptul să vină în dreptul terenului bunicii?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:13, 29 Octombrie 2023
Nu e în aceeași situație, căci avea calitatea de soț supraviețuitor. Ori dumneata contești dreptul unui soț supraviețuitor...
Am scris că după bunic am scos deja CERTIFICAT DE MOȘTENITOR în baza testamentului pe care l-a lăsat, însă terenul bunicii nu a fost trecut în patrimoniul lui la data dezbaterii testamentului.

Voiam să știu dacă e nevoie de certificat de calitate de moștenitor pentru terenul bunicii. Nu e nevoie, s-a solicitat deja un supliment la Certificatul de Moștenitor după bunic, care a fost eliberat ulterior testamentului.

"Succesibilii moștenitori sunt proprietari, iar proprietarii au și posesia.
Posesia este un atribut al proprietății.
Iar ceea ce ați spus nu are absolut niciun sens."

Cum să fie succesibilii moștenitori deja proprietari? Un anume act le oferă calitatea de proprietari, în baza acceptării succesiunii în termen de 6 luni a fraților bunicii, în anul 1977. Conform articolului 700 din al Codului Vechi Civil aceștia trebuiau să-și asigure felia de tort cu o declarație de acceptare. Nu au făcut-o!

Iar pe viitorul Certificat de Moștenitor al bunicii care va fi eliberat curând vor fi trecuți acei succesibili, dar în dreptul numelui lor va scrie că sunt străini de succesiune prin neacceptare conform art 700 Vechiul Cod Civil. Adică dezmoșteniți....
Chiar dumneata le scriai unor indivizi pe aici că rudele lor care sunt trecute în Certificatul de Moștenitor ca străini de succesiune conform art 700 sunt dezmoșteniți...

Marius-Toader a scris:

Nu e în aceeași situație, căci avea calitatea de soț supraviețuitor. Ori dumneata contești dreptul unui soț supraviețuitor...
Am scris că după bunic am scos deja CERTIFICAT DE MOȘTENITOR în baza testamentului pe care l-a lăsat, însă terenul bunicii nu a fost trecut în patrimoniul lui la data dezbaterii testamentului.

Voiam să știu dacă e nevoie de certificat de calitate de moștenitor pentru terenul bunicii. Nu e nevoie, s-a solicitat deja un supliment la Certificatul de Moștenitor după bunic, care a fost eliberat ulterior testamentului.

"Succesibilii moștenitori sunt proprietari, iar proprietarii au și posesia.
Posesia este un atribut al proprietății.
Iar ceea ce ați spus nu are absolut niciun sens."

Cum să fie succesibilii moștenitori deja proprietari? Un anume act le oferă calitatea de proprietari, în baza acceptării succesiunii în termen de 6 luni a fraților bunicii, în anul 1977. Conform articolului 700 din al Codului Vechi Civil aceștia trebuiau să-și asigure felia de tort cu o declarație de acceptare. Nu au făcut-o!

Iar pe viitorul Certificat de Moștenitor al bunicii care va fi eliberat curând vor fi trecuți acei succesibili, dar în dreptul numelui lor va scrie că sunt străini de succesiune prin neacceptare conform art 700 Vechiul Cod Civil. Adică dezmoșteniți....
Chiar dumneata le scriai unor indivizi pe aici că rudele lor care sunt trecute în Certificatul de Moștenitor ca străini de succesiune conform art 700 sunt dezmoșteniți...

Dvs ați citit cu atenție ce am scris mai sus?
Am spus ca soțul supraviețuitor moștenește.
Dar nu tot.
Nevoie de certificat de calitate de moștenitor dupa bunica pentru ce și ca să ce?
Ca vor trebui sa fie prezente și rudele bunicii.
Cum să fie succesibilii moștenitori deja proprietari?

Asa bine.
Art.1133 Cod civil
"(1) Certificatul de moştenitor face dovada calităţii de moştenitor, legal sau testamentar, precum şi dovada dreptului de proprietate al moştenitorilor acceptanţi asupra bunurilor din masa succesorală, în cota care se cuvine fiecăruia."

Am certificat de moștenitor, sunt proprietar și nu am nevoie de nicio punere în posesie.
Bunicul si-a asigura felia de tort? El a dat declarație notariala de acceptare a succesiunii soției lui, în termen de 6 luni de la decesul bunicii? Nu.
Deci e fix în aceeași situație cu ceilalți moștenitori legali ai bunicii.
Nu dezmosteneste nimeni pe nimeni. Cu atât mai mult un notar. Decăderea din drepturile succesorale o constată instanța, pe baza unor dovezi. Nu asa, ca ne convine noua si zicem ca rata-mpunge.
Nu am scris nimanui asa ceva.
Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Octombrie 2023
raluk0207, utilizator
Păi da...."...al moștenitorilor acceptanți.." scrie clar și în art 1133 Cod Civil. Dumneata contești dreptul soțului supraviețuitor punându-l la grămadă...

Uite aici ai scris...

www.avocatnet.ro/forum/discu...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dumnezeule mare!
I-am răspuns userului care întrebase la ce se refera art.700 din Codul civil.
Și i-am spus la ce se refera.
Nu și ca poate fi aplicat, ca e ok sa se aplice (dovada ca moștenitorii excluși vor sa afle ce e de facut).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista următoarea speță : străbunicul meu, tatăl bunicii ... tcdcostinel tcdcostinel Exista următoarea speță : Străbunicul meu, tatăl bunicii mele, după moartea străbunicii ( anul 1974) s-a recăsătorit. Împreună cu noua soție, pe ... (vezi toată discuția)
Ce acte sunt necesare în situația mea?! Ortansa1958 Ortansa1958 Ce acte sunt necesare în situația mea?! Bună ziua și numai bine! Împreună cu mama mea am fost crescută de bunicii mei, dar nu am fost înrudite ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor mihaela01_03 mihaela01_03 Buna ziua,am intrat in posesia unui certificat de mostenitor emis pe numele tatalui meu (decedat in 2003). Certificatul a fost eliberat in 1971, bunicul ... (vezi toată discuția)