Domniță Raluca, după bunic deține deja un Certificat de Moștenitor!
Întrebarea mea este: poate solicita un Certificat pe CALITATE de moștenitor pentru bunică punând la dispoziția notarului testamentul + certificatul de moștenitor după bunic?
Doamnă Raluca, nu știu ce rol aveți pe aici, dar mai mult m-ați indus în eroare decît să mă ajutați.
Soluția este că după bunic există un testament și ulterior am scos certificat de moștenitor. Pentru terenul bunicii trebuie să scot un supliment la certificatul de moștenitor după bunic, fiindcă se suplimentează patrimoniul bunicului cu acel teren al soției dânsului.
Fiind decedată în anul 1977, nu cumva se aplică regulile Vechiului Cod Civil, în speță art 700, iar ceilalți moștenitori colaterali și-au pierdut vocația succesorală pentru că nu au făcut acte de acceptare a succesiunii după soră (bunica mea) în termenul prevăzut de lege de 6 luni? Adică, au dreptul de succesibili moștenitori și doar cu ăsta au rămas, dar nu mai au și dreptul de a intra în posesie..
Nici eu nu știu ce rol aveți dvs și ce e atât de greu de înțeles.
Soțul supraviețuitor (bunicul) vine la moștenirea soțului decedat (bunica), în concurs/împreună cu rudele defunctei: frati, surori, nepoți de la frati, unchi, mătuși etc.
Numai și numai dacă nu mai exista sămânță de ruda pana la gradul 4 de-a bunicii, ar putea bunicul sa moștenească singur tot.
Ceea ce nu e cazul aici, fiindcă bunica avea rude în viața.
Asta înseamnă că bunicul nu are decât o cota-parte, o fracție din moștenire, pe care mai departe a lăsat-o mamei prin testament.
După bunic ați scos certificat de calitate de moștenitor. După cum ați spus mai sus.
Bunicul a făcut declarație de acceptare a succesiunii în 6 luni? Nu cred. Deci e în aceeași situație cu rudele bunicii.
Adică, au dreptul de succesibili moștenitori și doar cu ăsta au rămas, dar nu mai au și dreptul de a intra în posesie..
Succesibilii moștenitori sunt proprietari, iar proprietarii au și posesia.
Posesia este un atribut al proprietății.
Iar ceea ce ați spus nu are absolut niciun sens.