Buna ziua.
Prin Decretul 58/1974 au fost preluati abuziv de catre Statul Roman, o suprafata de 800 mp, in urma instrainarii unei case cu terenul aferent. Cumparatorului i s-au atribuit in folosinta o suprafata de 248 mp, iar diferenta de 552 mp i s-au dat in folosinta oneroasa, platind o chirie. Este un contract de inchiriere de la acea data, pentru acea suprafata de 552 mp.
Prin OP, cumparatorului i s-a atribuit doar suprafata de 248 mp, desi a solicitat intreaga suprafata. Doresc sa va intreb: pentru diferenta de 552 mp nu a intrunit conditiile pentru a i se constata dreptul de proprietate prin Ordin al Prefctului?
Va multumesc,
Minodora Sorian
Depinde de interpretarea art. 36 din legea 18/1991:
Art. 36. (3) Terenurile atribuite in folosinta pe durata existentei constructiilor dobanditorilor acestora, ca efect al preluarii terenurilor aferente constructiilor, in conditiile dispozitiilor art. 30 din Legea nr. 58/1974 cu privire la sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale, trec in proprietatea actualilor titulari ai dreptului de folosinta a terenului, proprietari ai locuintelor.
(4) Dispozitiile art. 23 raman aplicabile.
Cu mentiunea ca art. 23 stabileste procedura constatarii dreptului de proprietate prin Ordinul prefectului.
Este posibil ca prefectura sa fi facut distinctia intre atribuirea in folosinta si inchiriere, caz in care a considerat ca dispozitiile art. 36 inaplicabile spetei prezentate de dvs.
s-a considerat ca fiind teren aferent constructiei doar cel existent sub ea...248 mp, mai ales acolo unde inainte s-a dezmembrat tot lotul in 2 :teren de552 mp si teren cu constructii de 248 mp,unde terenul a trecut in propr statului roman si unde dupa formarea celor 2 corpuri funciare teren aferent constructiei cu nr top separat era doar cel de 248 mp...
Raspunsul dat proprietarului de catre reprezentantul de la prefectura, cand i s-a eliberat decizia de atribuire a fost ca acum i se acorda doar aceasta suprafata, urmand ca diferenta sa i se acorde automat. Ce interpretare sa dam acestui raspuns?
Ce posibilitate legala are la indemana cumparatorul pentru a avea drept de proprietate asupra acelei diferente? Mentionez ca terenul este in proprietatea privata a Statului Roman si in folosinta cumparatorului de la data cumpararii.
Mai poate incerca inca o data prin ordin al prefectului pentru diferenta?
Sau prescriptia achizitiva ar fi o varianta? Terenul si persoana sunt in Ardeal, unde avea aplicabilitate Decretul 115/1938, abrogat prin Legea 7/1996.
Va multumesc pentru raspunsurile primite si va rog in continuare sa ma lamuriti, in masura in care e cu putinta.
Cu consideratie,
M.S.
Fond funciar
iuliurs
Teren preluat de Stat conform Legea 58/74
Buna ziua,
Va rog un raspuns la urmatoarea intrebare. Terenurile intravilan preluate de Stat prin art ... (vezi toată discuția)