avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren pe firma
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren pe firma

buna seara!
Am achizitionat un teren prin credit ipotecar pe firma, unde eu si sotul meu suntem unici asociati si administratori. Vrem sa costruim o casa pe el. Vrem sa facem constructia pe persoana fizica. Cei de la primarie spun ca nu se poate, asa au spus telefonic, urmeaza sa vb cu ei la fata locului. Va intreb: stiti cum as putea rezolva problema? pt ca din punct de vedere contabil, pt ca nu suntem o societate de profil constructii nu putem scade cheltuielile aferente costructiei. multumesc!!!



Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:55, 21 Mai 2008
Ori vindeti terenul persoanei fizice , ori faceti casa se societate.
Aveti nevoie de constituirea unui drept de superficie, in prealabil trebuind ca firma sa va acorde un drept de folosinta asupra terenului.
Ipoteca asupra terenului nu afecteaza instrainarea folosintei, insa este posibil ca prin contractul de ipoteca banca sa isi rezerve dreptul de a fi incunostiintata sau de a-si da acordul asupra unei asemenea operatii, mai ales in aceasta situatie in care terenul cu care este garantat creditul, daca se va dori sa zicem executarea firmei in cazul neachitarii creditului, nu-si va putea valorifica garantia deoarece nu ar cumpara nimeni un teren pe care nu-l poate folosi.
Iar pb a doua ati vrea ca sa va ridicati o casa cu banii dvoastra pe terenul firmei si tot firma sa va deconteze costurile?
De ce nu faceti lucrurile mai simple si nu edificati o constructie care sa apartina firmei (sa zicem ca isi va face un sediu), pe terenul ei, cu bani imprumutati de la dvoastra asociatii? Ati primi pe firma bani reali sa zicem 1000 de lei costul constructiei. pe care i-ati cheltui cu materiale si mana de lucru (cheltuieli deductibile), iar in plus trebuie sa dati la scadenta, banii imprumutati, inca 1000 de lei, bani pe care ii scoateti din firma fara pb (imprumutul il faceti fara dobanda ca sa nu platiti impozit pe venit ca persoana fizica).
acel lucru simplu de care vorbiti, contabilitatea ne-a spus ca din punct de vedere contabil nu poti scade cheltuielile pentru ca: toata suprafta casei trebuie sa fie cu destinatia sediu social sau punct de lucru si nu o casa de locuit. Daca eram o firma de costructii aveam un alt regim.
Eu ma gandeam sa facem o hotarare AGA, prin care sa hotaram ca 30% din teren sa fie dat in folosinta, pe o anumita perioada.
multumesc foarte mult pentru sugestii
ce presupune dreptul de superficie?
Icsulescu v-a raspuns la intrebare. Nu mai scrieti mesaje succesive,aveti posibilitatea de modificarea mesajului anterior.

Alte discuții în legătură

Drept de superficie dianda dianda Am cumparat un imobil ,constructie si teren, care este grevat cu un drept de superficie in favoarea Enel,asupra unei constructii constand intr-un post ... (vezi toată discuția)
Drept de proprietate gaab gaab Problema mea sta in felul urmator: actuala sotie (deci cea de-a doua) a cumparat un teren ,iar propietare sunt cele doua fete majore pe care le are din ... (vezi toată discuția)
Drepul la superficie klaudio klaudio puteti sa-mi explicati si mie ce inseamna\" dreptul la superficie\"...multumesc (vezi toată discuția)