avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1003 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Anexa nr. 14 pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Anexa nr. 14 pentru somaj

Buna ziua. Firma la care am lucrat a dat faliment de 1 an, eu fiind inca in concediu de crestere copil pana in octombrie anul trecut. Cu greu (dupa aproape 3 luni de la incheierea concediului) am reusit sa obtin cartea de munca si vreau sa bag actele de somaj. Mi s-a cerut insa anexa 14 completata de lichidatorul firmei la care am lucrat.
Intrebarea: Este in masura lichidatorul sa completeze acest formular? La telefon mi-au spus ca nu stiu despre ce este vorba si ca nu au habar de anexa aceasta. Daca totusi reusesc sa obtin anexa 14,aceasta trebuie neaparat in original(as vrea sa o primesc pe mail pt ca lichidatorul e in alt judet)?
Sper ca m-am facut inteleasa si va multumes pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:24, 21 Martie 2011
1. Da, lichidatorul este in masura sa va completeze anexa 14.
2. Exemplar din anexa se poate gasi pe orice site AJOFM
3. Lichidatorul va poate completa anexa si poate sa o trimita prin posta.
4. Lichidatorul are toata contabilitatea firmai in lichidare, de acee va poate scote din acte exact ce trebuie sa completere acesta anexa cu stagiu de cotizare.
Va multumesc in primul rand pentru promptitudinea cu care ati raspuns. Am cerut lichidatorului completarea acestei anexe si dupa 3 saptamani, nevenind nici un raspuns, am contactat din nou aceasta firma. Doamna de acolo mi-a spus ca nu poate completa dansa deoarece de cartile de munca de la aceasta soacietate unde am lucrat s-a ocupat alta firma si prin urmare sa iau legatura cu fostul director al societatii aflate in lichidare sa se ocupe dansul. Problema este ca domnul director nu-mi raspunde la telefon sau la mail.
Mai exista si alta cale prin care sa pot obtine completarea anexei 14?
As putea sa-l chem in instanta pe domnul director avand in vedere ca de 4 luni incerc sa bag dosarul de somaj dansul fiind singurul care impiedica acest lucru? (abia dupa 3 luni am reusit obtinerea cartii de munca)
1. Pentru a completa Anexa 14 nu este nevoie de carnetele de munca ci de statele de plata si de declaratiile lunare pe care le intocmea angajatorul.
2. Lichidatorul este obligat prin lege (Legea 85/2006) sa va elibereze toate documentele de care aveti nevoie, el fiind cel care tine locul angajatorului.
3. Va puteti adresa judecatorului sindic care l-a numit pe lichidator si sa-l reclamati ca nu-si face datoria.

4. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie urmãtoarele fapte:
...
j) neeliberarea de cãtre angajator, persoanelor cãrora le înceteazã raporturile de muncã sau de serviciu, a documentelor prevãzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.

Art. 114.
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 113 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendã de la 3.000 lei la 5.000 lei;
...
Art. 116.
(1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevãzute la art. 113 se realizeazã de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidaritãţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncã şi de cãtre alte organe care, potrivit legii, au dreptul sã efectueze control.
...
5. Adresati-va si la ITM si AJOFM sa aplice legea, asa cum am aratat mai sus, si sa sanctioneze pe angajator (lichidatorul judiciar) si sa-l oblige sa-si faca datoria.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anexa 14 somaj seitanirina seitanirina buna ziua, ianuarie-decembrie 2009 am lucrat la o firma de la care am plecat cu art 55, decizia de comun acord, pt ca nu au vrut sa ma bage in somaj. anul ... (vezi toată discuția)
Adeverinta somaj perlutza perlutza Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: Mamei i-a incetat contractul de munca cu art. 65 alin 1, desfiintarea postului si si-a ridicat la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Refuz lichidator ancutzic@ ancutzic@ Buna ziua! Imi cer scuze de deranj, dar as dori sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: Am lucrat cu CIM/nedeterminata la o firma care este in procedura de ... (vezi toată discuția)