avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expert tehnic extrajudiciar
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expert tehnic extrajudiciar

Buna ziua
As avea citeva intrebari generale:
1. Expertii tehnici EXTRAJUDICIARI pot fi axperti asistenti la solicitarea unei parti intr-un proces civil? Daca da, care este baza legala?
2. In cazul in care s-a intocmit o expertiza extrajudiciara si la o anumita perioada de timp dupa intocmire s-a inceput o actiune civila, expertul tehnic EXTRAJUDICIAR, poate fi expert asistent si eventul sa-si sustina punctul de vedere in fata celuilalt expert desemnat de instanta?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:17, 17 Martie 2011
Buna ziua. Subiect: Expert tehnic extrajudiciar>>
In Ordonanta nr. 2/2000, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara(Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 26 din 25/01/2000) se stipuleaza urmatoarele:
Art. 18. - (1) Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul tehnic judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute la art. 11—14.
Art. 13. - (1) In lipsa expertilor tehnici judiciari din specialitatea ceruta, expertizele tehnice judiciare pot fi efectuate si de alti specialisti care nu au calitatea de expert tehnic judiciar, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 10 alin. (1) lit. a)-f).
Art. 30. - (1) Expertul tehnic judiciar poate efectua si expertize tehnice extrajudiciare, la solicitarea persoanelor fizice si juridice.
(2) Expertul tehnic extrajudiciar poate efectua numai expertize tehnice extrajudiciare in specialitatea pentru care a fost atestat, la solicitarea persoanelor fizice si juridice.
Cred ca prevederile legale sunt clare.MULTUMESC.
Buna ziua
In cazul consilierului solicitat de mine in efectuarea unei expetize imobobiliare de ce au fost date doua amanari pentru punerea in discutie a acestuia??.
Eu am ales numele lui in lista expertilor existenta la tribunal si este expert tehnic judiciar.
Parerea mea este ca se tergiverseaza. Ce pot face in asemenea situatie si unde pot sa ma plang ??
Buna seara.In conformitate cu prevederile din Ordonanta nr. 2/2000,Art. 18. (2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte in conditiile alin. (1) trebuie sa detina aceeasi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Daca acest lucru nu este posibil, se va avea in vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participa la efectuarea expertizei in calitate de consilier al partii sa fie inrudita cu cea a expertului tehnic judiciar numit si sa apartina aceluiasi domeniu.Atentie tot la acelasi articol 18 (4) se sripuleaza ca un exemplar original al documentului care face dovada relatiilor contractuale dintre parte si expertul tehnic judiciar sau specialistul care participa la efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1), precum si a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de catre expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.”
1) NU. Experti asistenti trebuie sa aibe si ei calitatea de experti judiciari. Baza legala Ordonanta nr. 2/2000

2)NU. Vezi raspunsul de mai sus
Temeiul de drept pentru angajarea unui expert al partii este in CPrCv, art 201, alin 5.

Tot acolo, in continuare, pina la Art. 241-22, o sa gasiti toate prevederile legale privitor la experti si expertize.

Angajarea unui avocat va poate ajuta in lamurirea acestor probleme procedurale.

Alte discuții în legătură

Ce trebuie sa faca un expert contabil asistent? balabansimona balabansimona Buna ziua. Am fost numita expert contabil asistent de catre reclamant. Va rog sa ma ajutati cu ceea ce trebuie sa faca un expert contabil asistent. Va ... (vezi toată discuția)
Model cerere numire expert parte intr-un dosar denisa_21 denisa_21 Buna seara, Exista model de cerere pentru depunere la organul de urmarire panal privin numirea unui expert intr-un dosar? Doresc sa platesc si eu un expert ... (vezi toată discuția)
Expertiza tehnica judiciara - specializari de expertiza. marceltanasescu marceltanasescu un expert tehnic judiciar in domeniul constructii civile poate efectua o expertiza judiciara in domeniul drumuri si poduri? (vezi toată discuția)