avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lege schimbata in timpul derularii procesului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lege schimbata in timpul derularii procesului

Am si eu o intrebare.
Daca o lege (in speta de fata codul muncii) este modificata in timpul derularii unui litigiu de munca,instanta va judeca dupa noua lege sau dupa legea care era in vigoare la data deschiderii procesului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 2 Martie 2011
Legea noua nu retroactiveaza, adica nu se aplica pentru trecut.Aceasta e regula.
Asta vroiam sa stiu,daca data de referinta este cea la care s-a deschis actiunea si nu cea la care se va pronunta instanta.Multumesc
Principiul neretroactivitatii legii civele este regula potrivita careia legea se aplica majoritatilor care surprind dupa intrarea ei in vigoare nu si acelor situatii petrecute anterior in afara legii.

In speta, modificarile aduse Codului Muncii se vor aplica situatiilor aparute dupa intrarea acestora in vigoare si nu retroactiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contracte individuale de munca vali_minea vali_minea Buna ziua Spuneti-mi va rog daca incepand cu 01.08.2011 trebuie sa modificam contractele de munca deja existente conform celor prevazute de Ordinul ... (vezi toată discuția)
Aplicarea ordinului mmfps nr. 1616/2011 Gabriela Somesan Gabriela Somesan Buna Dupa intrarea in vigoare a ordinului MMFPS 1616/2011 am intocmit contractele de munca in conformitate cu prevederile acestuia. In urma unui control ... (vezi toată discuția)
Radiere sanctiuni disciplinare Rodica2011 Rodica2011 Buna! Daca este aplicata o sanctiune disciplinara in [b]iunie 2010 [/b], angajatorul trebuie / nu sa dea o decizie de radiere a sanctiunii? Sau doar pentru ... (vezi toată discuția)