avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 776 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... plangere penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

plangere penala

am o problema, am dat cuiva o suma de bani in prezenta unor martori pentru a efectua reparatii la o masina acesta promitandu-mi ca o va repara insa nu s-a facut aceasta reparatie si nici banii nu i-am recuperat, persoana in cauza nu raspunde la telefon,nu-mi restituie banii, ce infractiune este si cui ma pot adresa, pot formula o plangere direct in instanta?vamultumesc anticipat
Nu e nicio infractiune, e o problema de natura civila
de natura civila? ma gandeam totusi la abuz de incredere..si ce pot sa fac in situatia asta? sunt totusi niste bani pierduti, au fost martori de fata cand acesta mi-a cerut suma de bani promitandu-mi ca o va repara un prieten de al lui intr-un service autorizat insa nu s-a intamplat asta..
Nu este infractiunea de abuz de incredere, dar poate fi infractiunea de inselaciune (art. 215 Cod penal roman), daca sunt indeplinite conditiile prevazute de acest articol. De exemplu pentru mine nu sunt clare conditiile in care i-ati incredintat suma de bani in avans, subliniez...in avans...Persoana respectiva este mecanic auto de profesie sau "a spus ca se pricepe"? Ce fel de reparatii trebuia sa execute? Era calificat pentru a efectua aceste reparatii sau a afirmat doar ca se pricepe? In plus ma refer la conditiile de legalitate... Autoturismul a fost implicat intr-un accident? A mai reparat masina dumneavoastra si anterior? Care a fost situatia mai exacta si mai detaliata? Ati incheiat un act, chiar si scris de mana? I-ati incredintat suma de bani in avans doar in prezenta martorilor, cu promisiunea persoanei ca repara masina? Plangere nu puteti introduce direct la instanta. Plangerea se adreseaza Politiei sau pentru mai multa operativitate Parchetului de pe langa Judecatorie.
va multumesc ca sunteti interesat sa ma lamuriti mai mult asupra acestui subiect..sa va descriu pe scurt cum s-a intamplat..a venit la mine acasa un individ, un cunoscut de-al fratelui meu care s-a oferit sa ma ajute sa-mi repar masina pana ma intorc in tara intrucat am fost plecata in concediu timp de 10 zile, timp in care acesta m-a asigurat doar verbal ca va vorbi cu un amic de al lui care este mecanic intr-un service autorizat si ca se va rezolva problema pana revin in tara.Nu am incheiat nici un fel de act, nici de mana,nici la notariat, a fost doar un acord verbal la care insa au participat inca doua persoane,concret au vazut cum i-am inmanat suma de bani si cum individul care i-a primit mi-a promis ca acei bani ii va folosi pentru reparatia masinii..masina nu a fost avariata, nu a suferit nici un fel de accident,ci doar necesita mici reparatii la electromotor.Individul nu s-a mai oferit sa-mi repare masina anterior acestui incident pentru ca nu a fost cazul, insa am avut incredere in el intrucat era un f.bun prieten de al fratelui meu pe care l-a ajutat in trecut sa-i repare si lui masina tot prin acest amic de al sau de la service.Tot in prezenta martorilor i-am inmanat pe langa suma de bani si cheile masinii care era si alimentata full cu motorina, mentionez ca am bonul fiscal de cand am alimentat iar suma pe care i-am dat-o este in valoare de 800 lei, din care nu am recuperat nimic iar eu am fost nevoita cand m-am intors din tara sa merg la un individ acasa unde se afala masina mea, deci nu era intr-un service autorizat, ci la cineva care repara la " negru", lucru de care eu nu aveam habar pana m-am intors in tara.Mi-am luat masina de la ace individ in acelasi stadiu care am lasa-to, adica cu reparatia neefectuata si am mers cu ea la un service autorizat pentru a o repara.Acum sunt nevoita sa scot alti bani din buzunar sa-mi repar masina, timp pierdut si nici banii inapoi nu i-am vazut de la cel care a venit la mine acasa,care nu mai raspunde la telefon..deci ce ma sfaturi sa fac..am fost la politie si mi-au zis ca e abuz de incredere si sa merg in instanta..dar eu consider din ce m-am documentat ca ar trebui sa mi se acopere atat cheltuielile, respexctiv suma de bani pe care i-am dat-o cat si daune morale pentru ca masina mea efectiv a fost aruncata la un necunoscut si abandonata timp de 10 zile pana m-am intors din concediu si totodata am pierdut si timp..insa acum macar suma de bani sa-mi recuperez chiar daca ar dura mai mult in instanta ..deci cum considerati ca ar trebui sa procedez acum ca v-am facut o prezentare mai pe inteles a problemei in cauza..va multumesc anticipat si astept parerile d-voastra ca si specialist

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Este infractiunea de inselaciune daca reusiti sa dovediti (si trebuie sa dovediti dumneavoastra) ca nu i-ati inmanat suma de bani cu alt scop: de exemplu un imprumut. Cred ca ati explicat gresit politistilor; ei se refereau la autoturism-infractiune de abuz de incredere si in niciun caz la suma de bani. Daune morale in speta (situatia de fapt) pe care ati prezentat-o ? Pentru aceasta va trebuie avocat...si trebuie sa va ganditi ca unul cu adevarat bun o sa va coste. Eu nu va recomand sa va angajati la asa ceva ! Va pot spune de pe acum ca sansele sunt infime sa obtineti daune morale ! Explicati situatia la politie, accentuand faptul ca i-ati dat suma de bani pentru a va repara autoturismul. Aveti mari sanse daca individul a mai facut astfel de fapte si mai sunt plangeri inregistrate pe numele lui! Daca este la prima abatere va pot spune de pe acum ca va fi foarte greu sa se dovedeasca inselaciunea. De exemplu acesta poate sa spuna ca a intervenit o problema si nu a mai reusit sa rezolve repararea masinii, adica o sa incerce sa atraga situatia de fapt de pe domeniul penalului in civil, invocand mai ales faptul ca se cunoaste (iar mai jos scrieti ca este un prieten foarte bun al fratelui dumneavoastra) cu fratele dumneavoastra si i-a mai reparat masina fara probleme, deci nu era un necunoscut pentru dumneavoastra, unul intalnit intamplator pe strada. Dar chiar si asa o sa trebuiasca sa va plateasca suma de bani avansata. Insa puteti intra in alte probleme: sa va acuze ca ati facut o plangere penala mincinoasa impotriva lui si sa va ceara el daune morale. Si in acest caz el are sanse mai mari de reusita decat dumneavoastra sa le obtina. Este o situatie mai complexa si ar trebui sa va consultati cu fratele dumneavoastra deoarece el il cunoaste mai bine pe individ si va poate sfatui "din interiorul problemei" pe care o intampinati!

Alte discuții în legătură

Abuz???? Borza Borza Buna unde poate fi incadrata urmatoarea fapta? Un cetatean duce la un meserias,persoana fizica un microbuz, pentru ai face mici reparatii. Acesta lasa un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare mirelle mirelle X intentioneaza sa cumpere o masina. Se deplaseaza impreuna cu inca 2 prieteni la targul de masini din localitate, verifica o masina expusa spre vanzare si se ... (vezi toată discuția)
Este inselaciune? wap54 wap54 Va scriu in numele unei bune amice care a imprumutat bani de la o persoana particulara, dansa sustine ca a semnat un act de mana, a returnat banii dar persoana ... (vezi toată discuția)