avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract vanzare-cumparare

X intentioneaza sa cumpere o masina. Se deplaseaza impreuna cu inca 2 prieteni la targul de masini din localitate, verifica o masina expusa spre vanzare si se hotaraste sa o cumpere. Cel care avea masina spre vanzare nu era adevaratul proprietar, insa sustinea ca este imputernicit de acesta pentru a o vinde. La solicitarea cumparatorului, "vanzatorul" mimeaza o convorbire telefonica cu preoprietarul masinii, in urma careia reise ca acesta nu se afla in localitate, dar ca va reveni in zilele urmatoare pentru a le aduce restul documentelor necesare inmatricularii autovehiculului.

La solicitarea aceluiasi "pretins imputernicit", cei 2 vor incheia un contract de vanzare cumparare (foaie tip) in prezenta unei reprezentante a unei firme autorizate , care se afla in zona targului de masini, in prezenta careia , mandatarul si-a declarat calitatea de imputernicit al proprietarului. Cumparatorul a inmanat banii, pe care, se pare ca acesta i-a numarat in fata martorilor, iar vanzatorul i-a inmanat acestuia cheile si cartea de identitate a autovehiculului.

Dupa cateva zile de asteptare , dat fiind ca proprietarul masinii nu mai aparea pentru a finaliza vanzarea, cumparatorul s-a deplasat la adresa mentionata pe cartea autovehiculului si acolo a descoperit ca proprietarul era de fapt decedat, si ca masina fusese incredintata celui care a instrainat-o chiar de catre fiul celui decedat, care insa a afirmat ca a incredintat-o pentru a efectua revizia tehnica, intentionand pe viitor sa o instraineze.

Acest fiu al proprietarului decedat a afirmat ca ar finaliza actele , daca primeste banii de la pretinsul mandatar, care in momentul de fata, este disparut.
Ceea ce m-a deruteaza si mai mult este ca acest contract de vanzare, desi s-a facut in prezenta unei firme, nu este mentionat acest lucru in act. Pe spatele actului, scrie : "la solicitare partilor, vanzarea s-a facut prin d-nl (numele imputernicitului...)"

Cumparatorul meu a fost la politie unde a facut plangere pentru inselaciune. Din cate am inteles, pretinsul imputernicit ar fi fost gasit si dus la politie tot de catre cumparator, iar in urma declaratiilor lui, acesta a afirmat ca fiind adevarate cele mentionate mai sus si ca ii va restitui banii vanzatorului. Ulterior acesta a disparut (a plecat din tara, promitandu-i proprietarului masinii (adica fiului decedatului) ca ii va trimite banii).
Intrucat proprietarul si pretinsul imputernicit se cunosteau (erau chiar apropiati) , iar cumparatorul a fost de buna credinta, care sunt sansele acestuia din urma de a ramane cu masina?

Ce ma sfatuiti sa fac? Sa urmaresc pe mandatarul mincinos pentru inselaciune si recuperarea banilor, sau pot pe cale civila sa il fortez pe succesorul proprietarului sa recunoasca vanzarea? Care ar fi sansele? Succesorul in drepturi a masinii a introdus la randul sa plangere la parchet pentru abuz de incredere, afirmand ca a incredintat masina mandatarului mincinos pentru a-i face controlul tehnic, urmand ca ulterior sa mearga impreuna sa o vanda. Deasemenea, cel care a vandut masina fara mandat in acest sens se ocupa cu intermedierea vanzarii de autovehicule.
Nu m-am mai confruntat cu astfel de vanzari la marginea drumului, insa am observat ca sunt multe masini care se vad prin astfel de intermediari.
In ce masura am sanse la pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract? Sau..am sanse?
Astept orice sugestie #-o si sper ca nu v-am plictisit cu o expunere atat de detaliata.
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 16:49, 5 Aprilie 2009
Sincer, nu prea vad cum sa-l obligati pe fiul proprietarului (care este decedat) prin instanta sa va vanda automobilul.
Presupusul vanzator, cel care v-a inselat, v-a prezentat procura despre care vorbiti? Ma refer la inscris ...si nu la vorbe.
Daca DA, acea persoana v-a prezentat inscrisul, din care rezulta clar ca este imputernicit sa vanda autoturismul...aveti sanse de castig in instanta.
Daca NU, se poate discuta despre savarsirea infractiunii de inselaciune de catre acel "vanzator".
Aici este problema. Ca acel presupus mandatar nu a prezentat nicio procura in acest sens, insa l-a inselat pe cumparator spunandu-i ca asa s-a inteles cu proprietarul , simuland chiar o convorbire la telefon cu acesta. Insa acest presupus mandatar este un detentor precar , lucru recunoscut de catre cel care i-a incredintat masina in declaratia data in fata organelor judiciare, declaratie in care acesta afirma: "i-am incredintat masina pentru a-i face controlul tehnic si pentru ca ulterior sa mergem impreuna la targ sa o vindem". Deci intentia de instraiare exista.

- cel care l-a inselat pe cumparator se ocupa cu tranzactiile de acest gen;
- vanzarea s-a facut intr-un targ special pt acest lucru;
- si totusi masinile sunt considerate bunuri mobile ; din acest motiv intreb eu daca cumparatorul de buna credinta poate sa ramana cu bunul;
- au existat martori care declara atat ca presupusul vanzator a declarat ca este mandatarul proprietarului, cat si ca au asistat la acea simulare de conversatie intre mandatar si proprietar.

Mai mult, succesorul proprietar a fost initial de acord cu vanzarea, afirmand cumparatorului ca daca primeste banii de la cel care i-a vandut masina, accepta sa mearga sa finalizeze tranzactia.

Ma intereseaza in ce masura am sanse sa obtin ca acest cumparator inselat sa ramana cu autovehiculul. Pana la urma, avem de a face cu un detentor precar ce are sarcina sa faca acte de administrare, iar el face acte de dispozitie cu privire la un bun mobil.
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
mirelle, utilizator
nici o sansa , adevaratul proprietar al masinii este defunctul , restul toti sant detentori precari.Formulati plangere penala pentru inselaciune atat impotriva mandatarului cat si impotriva fiului proprietarului masinii.
S-a formulat deja o plangere pt inselaciune impotriva vanzatorului neproprietar. Cat despre succesor, acesta este proprietar in urma acceptarii succesiunii, chiar daca nu s-a facut rectificarea in actele masinii. Ma tem ca e dificil de recuperat banii de la detentorul precar mincinos, care a pierdut banii la jocurile de noroc. Chiar daca intr-un final , prin constituirea de parte civila se va pronunta o hotarare in care se va dispune repararea pagubei, acest lucru va fi intr-un timp prea indelungat, in care banii sunt blocati X-( #-o. De aceea ma gandeam ca poate exista vreo sansa daca cumparatorul face o cerere de interventie in interes propriu in latura civila din dosarul penal pentru abuz de incredere intentat de proprietar, care fireste se va constitui atat parte vatamata, cat si parte civila.

Nimic? Nici o parere care sa imi dea speranta? :">
Si daca nu se va dovedi ca ar fi fost abuz de incredere atunci ce se va intampla cu cererea de interventie?
Pe de alta parte proprietar al masinii este defunctul si nicidecum fiul chiar daca a acceptat succesiunea si acesta nu s-a dezbatut nu aveti de unde sa stiti ca masina va cadea in lotul fiului doar daca este unic succesor sau poate fi si mai rau sa exixte un testament al defunctului prin care masina sa fie lasata altcuiva. Incurcate sant caile ....
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
ContSters7627, utilizator

Alte discuții în legătură

Mandat vanzare autoturism Andreea Istrate Andreea Istrate O persoana, proprietar al unui autoturism in valoare de aprox. 20.000 euro, i-a dat mandat unei alte persoane pentru vanzarea autoturismului la un pret cat mai ... (vezi toată discuția)
Masina cumparata - nereguli, reziliere contract elenarodicabota elenarodicabota tatal meu a cumparat din targul de masini o dubita. a facut contractual cu proprietarul I-a dat banii dar pe cand sa-si traca masina pe el a constatat ca ... (vezi toată discuția)