X intentioneaza sa cumpere o masina. Se deplaseaza impreuna cu inca 2 prieteni la targul de masini din localitate, verifica o masina expusa spre vanzare si se hotaraste sa o cumpere. Cel care avea masina spre vanzare nu era adevaratul proprietar, insa sustinea ca este imputernicit de acesta pentru a o vinde. La solicitarea cumparatorului, "vanzatorul" mimeaza o convorbire telefonica cu preoprietarul masinii, in urma careia reise ca acesta nu se afla in localitate, dar ca va reveni in zilele urmatoare pentru a le aduce restul documentelor necesare inmatricularii autovehiculului.
La solicitarea aceluiasi "pretins imputernicit", cei 2 vor incheia un contract de vanzare cumparare (foaie tip) in prezenta unei reprezentante a unei firme autorizate , care se afla in zona targului de masini, in prezenta careia , mandatarul si-a declarat calitatea de imputernicit al proprietarului. Cumparatorul a inmanat banii, pe care, se pare ca acesta i-a numarat in fata martorilor, iar vanzatorul i-a inmanat acestuia cheile si cartea de identitate a autovehiculului.
Dupa cateva zile de asteptare , dat fiind ca proprietarul masinii nu mai aparea pentru a finaliza vanzarea, cumparatorul s-a deplasat la adresa mentionata pe cartea autovehiculului si acolo a descoperit ca proprietarul era de fapt decedat, si ca masina fusese incredintata celui care a instrainat-o chiar de catre fiul celui decedat, care insa a afirmat ca a incredintat-o pentru a efectua revizia tehnica, intentionand pe viitor sa o instraineze.
Acest fiu al proprietarului decedat a afirmat ca ar finaliza actele , daca primeste banii de la pretinsul mandatar, care in momentul de fata, este disparut.
Ceea ce m-a deruteaza si mai mult este ca acest contract de vanzare, desi s-a facut in prezenta unei firme, nu este mentionat acest lucru in act. Pe spatele actului, scrie : "la solicitare partilor, vanzarea s-a facut prin d-nl (numele imputernicitului...)"
Cumparatorul meu a fost la politie unde a facut plangere pentru inselaciune. Din cate am inteles, pretinsul imputernicit ar fi fost gasit si dus la politie tot de catre cumparator, iar in urma declaratiilor lui, acesta a afirmat ca fiind adevarate cele mentionate mai sus si ca ii va restitui banii vanzatorului. Ulterior acesta a disparut (a plecat din tara, promitandu-i proprietarului masinii (adica fiului decedatului) ca ii va trimite banii).
Intrucat proprietarul si pretinsul imputernicit se cunosteau (erau chiar apropiati) , iar cumparatorul a fost de buna credinta, care sunt sansele acestuia din urma de a ramane cu masina?
Ce ma sfatuiti sa fac? Sa urmaresc pe mandatarul mincinos pentru inselaciune si recuperarea banilor, sau pot pe cale civila sa il fortez pe succesorul proprietarului sa recunoasca vanzarea? Care ar fi sansele? Succesorul in drepturi a masinii a introdus la randul sa plangere la parchet pentru abuz de incredere, afirmand ca a incredintat masina mandatarului mincinos pentru a-i face controlul tehnic, urmand ca ulterior sa mearga impreuna sa o vanda. Deasemenea, cel care a vandut masina fara mandat in acest sens se ocupa cu intermedierea vanzarii de autovehicule.
Nu m-am mai confruntat cu astfel de vanzari la marginea drumului, insa am observat ca sunt multe masini care se vad prin astfel de intermediari.
In ce masura am sanse la pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract? Sau..am sanse?
Astept orice sugestie #-o si sper ca nu v-am plictisit cu o expunere atat de detaliata.
Nu prea se poate sa se dovedeasca acest lucru. Atat succesorul proprietar a declarat acest lucru, cat si faptuitorul, care a recunoscut ca a vandut-o si ca urma sa ii dea banii proprietarului in cateva zile. Acestea sunt deja declarate in fata organelor judiciare.
Iar daca se va dovedi ca nu a fost abuz de incredere, cu atat mai bine. Inseamna ca proprietarul ar recunoaste ca ar fi incredintat masina spre vanzare, iar acest lucru nu poate fi decat in avantajul cumparatorului. In niciun caz nu poate fi vorba despre inselaciune in cazul proprietarului. Acesta ar fi intentat cu siguranta actiune pt inselaciune si nu pt abuz de incredere, mai ales ca nu a actionat singur, ci printr-un avocat. Iar cei 2: detentorul si proprietarul se cunosteau destul de bine.
Si atunci de ce refuza fiul proprietarului sa intocmeasca contractul de vanzare a masinii? Ce legatura are abuzul de incredere dintre cei doi cu vanzarea catre dvs a masinii?
Puteti sa faceti cerere de interventie in nume propriu in cazul infractiunii de abuz de incredere, dar continuati si cu plangerea privind savarsirea infractiunii de inselaciune de catre vanzatorul neproprietar si nemandatar (dupa cum se pare). Eu zic ca sunt intrunite toate elementele infractiunii de inselaciune. Cat despre recuperarea pagubei...asta este, bine ca se poate face si in timp, iar pe viitor trebuie mai multa atentie.