avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se poate da firma in judecata pentru aplicarea gresita ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se poate da firma in judecata pentru aplicarea gresita a scutirii de impozit pe salariu ?

Lucrez la o firma (foarte mare) de aproximativ un an.
La angajare, am negociat un salariu net, iar firma mi-a facut o oferta cu un salariu brut astfel incat sa corespunda salariului net negociat. Suma bruta a fost stabilita luandu-se in calcul si scutirea de impozit pe salariu de care beneficiam ca absolvent de Electronica si Telecomunicatii.
Acum, dupa aproape un an, am fost instiintat de catre HR ca au descoperit ca eu n-ar fi trebuit, de fapt, sa beneficiez de scutirea de impozit (fiindca am facut specializarea Microelectronica, care nu apare in Anexa 2 a ordinului 250/2004) si ca, de acum inainte, voi primi mai putini bani (pentru acelasi salariu brut).
Trebuie sa precizez ca am beneficiat de aceasta scutire si la precedentul job.

Firma nu este de acord cu o modificare a salariului brut, sustinand ca vina imi apartine intrucat am semnat pentru o suma bruta. Insa la semnarea contractului mi s-a explicat verbal ca beneficiez de scutire de impozit si mi s-a calculat suma neta pe care urma s-o primesc (aceeasi explicatie am primit-o anterior si de la HR, cand am primit oferta de angajare). Intr-o situatie similara cu a mea se afla aproximativ 15 angajati.

Intrucat legislatia a ramas neschimbata din 2004, am vreo posibilitate (actiune in justitie?) sa oblig firma sa-mi ajusteze salariul asfel incat venitul net sa ramana acelasi ?
Am in vedere ART. 5 din acelasi ordin(Incadrarea unei persoane in categoriile de activitati sau de ocupatii, in scopul beneficierii de scutirea de impozit pe venit prevazuta de art. 56 alin. (4) lit. l) din Legea nr. 571/2003, constituie responsabilitatea angajatorului.)

Poate firma sa decida pur si simplu ca de luna aceasta nu imi mai vireaza banii corespunzatori scutirii de impozit? Nu este nevoie de un act aditional la contractul initial ?
In cazul unei actiuni in justitie, sunt admise probele cu martori (pentru a dovedi ca, la semnarea contractului, s-a precizat suma neta)?

Ar mai fi o problema de interpretare a Art1 punct 3:
3. au diploma de absolvire a unei forme de invatamant superior de lunga durata, eliberata de o institutie de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile: Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, respectiv una dintre specializarile cuprinse in anexa nr. 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in anexa nr. 1;
"avand inscrisa una dintre specializarile" se refera la diploma sau la institutia de invatamant superior ?
Ultima modificare: Duminică, 25 Mai 2008
jon_jery, utilizator
Cel mai recent răspuns: jon_jery , utilizator 22:02, 26 Mai 2008
de obicei, salariul se negociaza pentru pe o suma bruta, asa cum ati precizat si dvs. referitor la oferta pe care v-a facut-o angajatorul. Sansele in instanta nu sunt prea mari, dar ati putea solicita o renegociere a salariului brut, in asa fel incat sa ajungeti la suma pe care v-au promis-o verbal, la prima negociere.
ma intreb si eu?daca nu trebuia sa va opreasca nu v-a recalculat si din urma ?Deobicei daca s-a gresit incadrarea intrun art.de lege se aplica corectia de la inceput.(1an de la dvs si restul de la cine a gresit) nu de la o data anume.Sugestia mea este sa cereti online o consultanta ANAF(fiscului).Succes
ma intreb si eu?daca nu trebuia sa va opreasca nu v-a recalculat si din urma ?Deobicei daca s-a gresit incadrarea intrun art.de lege se aplica corectia de la inceput.(1an de la dvs si restul de la cine a gresit) nu de la o data anume.Sugestia mea este sa cereti online o consultanta ANAF(fiscului).Succes
alte pareri ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scutire impozit inginer it redsox redsox Buna ziua, Am ceva probleme in a interpreta legea de scutire de impozit pt inginerii it ... (vezi toată discuția)
Scutire impozit salarii programatori Diego Diego Referitor la ordinul 748/2004 privind scutirea de impozit pe salarii a programatorilor: Eu am absolvit facultatea de Automatica,Electronica si ... (vezi toată discuția)
Se poate da firma in judecata pentru aplicarea gresita a scutirii de impozit pe salariu ? jon_jery jon_jery Lucrez la o firma (foarte mare) de aproximativ un an. La angajare, am negociat un salariu net, iar firma mi-a facut o oferta cu un salariu brut astfel incat ... (vezi toată discuția)